Din cuprinsul articolului
Leguma ideală pentru post. Mihaela Bilic: Pot fi consumate și crude
Pentru că ne aflăm în postul Crăciunului, carnea, laptele, ouăle și brânzeturile vor lipsi de pe mesele credincioșilor, iar legumele sunt baza.
Să putem avea și aportul de nutrienți, dar și să respectăm canoanele, medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă o legumă ce are gust de pui.
”Ciuperca, o legumă cu gust de pui
Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare – de la paste și orez, până la salate și sosuri.
Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea champignon de Paris este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase”, scrie medicul Mihaela Bilic pe Facebook.
Modul de gătire al ciupercilor
„Ce trebuie să știm despre ciuperici? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.
Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.
Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica”, mai scrie dr. Bilic.
Dr. Bilic a enumărat câteva rețete cu ciuperci:
- Ciuperci umplute cu cașcaval, brânză de burduf, ficăței sau ierburi aromate și usturoi
- Supă cremă de ciuperci cu crutoane rumenite, trase în unt
- Rizotto sau paste/ rigatoni cu ciuperci smântână și parmezan
- Ouă ochiuri cu costiță afumată/ cârnați și ciuperci
- Tocăniță de ciuperci cu mărar și mămăligă
- Tartă/ pizza cu ciuperci, bacon și ardei gras
- Ciuperci la tigaie ca și garnitură pentru carne, pește sau pui
- Ciuperci tempura rumenite în crustă crocantă…în loc de șnițel”, a mai scris nutriționistul, care a și exemplificat câteva dintre aceste idei, pe principiul că ”o imagine face cât o mie de cuvinte”.