Din cuprinsul articolului
Diabetul este o boală în care nivelul glicemiei (zahărului) din sânge este prea ridicat, potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină a SUA.
„În cazul diabetului, organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau nu poate utiliza în mod corespunzător insulina pe care o produce. Atunci când nu există suficientă insulină sau când celulele nu mai răspund la insulină, rămâne prea mult zahăr în sânge”, au explicat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
În plus, este important de reținut că, în timp, diabetul duce la afecțiuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor, potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (OPS).
Circulația deficitară se caracterizează prin dificultatea sângelui de a trece prin vene și artere și pot apărea, printre altele, simptome precum crampe la picioare, glezne și picioare umflate, piele rece, uscată sau descuamată.
Din fericire, există legume care ajută la tratarea ambelor afecțiuni menționate mai sus și anume țelina, deoarece are proprietăți diuretice și antioxidante care permit vaselor de sânge să se relaxeze.
În plus, portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness Tua Saúde a dezvăluit că „țelina poate ajuta la scăderea glicemiei, datorită conținutului său de fibre și acțiunii antioxidante, astfel încât includerea acestei legume în dieta zilnică ar putea fi benefică pentru persoanele cu prediabet și diabet”.
Pentru a obține aceste beneficii, Tua Saúde a precizat că țelina poate fi consumată crudă, la aburi sau la cuptor și poate fi folosită în diferite rețete, precum sosuri, supe, salate, creme, sub formă de bețe ca gustări cu brânză albă și ierburi aromatice și chiar pentru a prepara sucuri, smoothie-uri sau ceaiuri.
Pentru a profita de beneficiile țelinei, aceasta trebuie consumată împreună cu o dietă echilibrată și sănătoasă, care trebuie să includă cel puțin 400 g (sau cinci porții) de fructe și legume pe zi; mai puțin de 10 % din aportul caloric total trebuie să provină din zaharuri libere; mai puțin de 30 % din aportul caloric zilnic trebuie să provină din grăsimi; trebuie consumate mai puțin de cinci grame de sare (aproximativ o linguriță) pe zi, iar sarea trebuie să fie iodată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…