Din cuprinsul articolului
Dacă credeți că mazărea este o legumă umilă, gândiți-vă din nou! Aceste bijuterii minuscule de dimensiunea unei mărgele sunt un puternic arsenal când vine vorba de nutrienți și beneficii pentru sănătate.
Mazarea face parte din grupul de alimente cunoscute sub numele de leguminoase. Leguminoasele sunt plante care produc păstăi cu semințe, sau fasole, în interior. Alte alimente din familia leguminoaselor includ lintea, soia, năutul și toate tipurile de fasole.
Există trei soiuri de mazăre pe care le mănânci:
Mazărea de grădină sau verde crește în interiorul păstăilor verzi, rotunjite. Mazarea din interior este dulce si amidonoasa. Mazăre de zăpadă și mazăre snap cresc în interiorul păstăilor comestibile, iar gustul lor este puțin mai dulce decât mazărei de grădină.
Mazărea face parte din familia de plante, Fabaceae, cunoscută și sub numele de familia de fasole sau familia de leguminoase. Deși începuturile lor ar putea avea originea în Asia și Orientul Mijlociu, mazărea este cultivată astăzi în întreaga lume.
Concentrația mare de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți din mazăre oferă beneficii importante pentru sănătate, de la menținerea sănătoasă a ochilor până la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
Mazarea contine carotenoizii luteina si zeaxantina. Acești nutrienți vă ajută să vă protejați ochii de bolile cronice, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.
Luteina și zeaxantina acționează ca filtre împotriva luminii albastre dăunătoare, care contribuie la cataractă și degenerescența maculară.
Mazărea este bogată în cumestrol, un nutrient care joacă un rol în protejarea împotriva cancerului de stomac. Un studiu din 2009 realizat în Mexico City a arătat că aportul zilnic de mazăre și alte leguminoase a scăzut riscul de cancer de stomac cu 50%, subliniază WebMed.
Mazărea este, de asemenea, bogată în fibre, ceea ce ajută la deplasarea alimentelor prin intestin pentru o digestie mai ușoară.
Mazărea este plină de antioxidanți, care vă ajută să vă construiți sistemul imunitar. Următorii sunt nutrienți din mazăre care acționează ca antioxidanți:
Nutrienții antiinflamatori din mazăre au fost asociați cu scăderea riscului de afecțiuni inflamatorii precum diabetul, bolile de inimă și artrita.
Următoarele vitamine și nutrienți găsiți în mazăre ajută la reducerea inflamației:
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…