Sari la conținut

Leguma delicioasă care reduce riscul de cancer gastric cu 50%. În plus, te protejează de diabet, boli de inimă și artrită

beneficiile leguminoaselor
Sursă foto: Getty Images
Ce alimente sa nu consumi la cina daca vrei sa slabesti

Dacă credeți că mazărea este o legumă umilă, gândiți-vă din nou! Aceste bijuterii minuscule de dimensiunea unei mărgele sunt un puternic arsenal când vine vorba de nutrienți și beneficii pentru sănătate.

Mazarea face parte din grupul de alimente cunoscute sub numele de leguminoase. Leguminoasele sunt plante care produc păstăi cu semințe, sau fasole, în interior. Alte alimente din familia leguminoaselor includ lintea, soia, năutul și toate tipurile de fasole.

Există trei soiuri de mazăre pe care le mănânci:

  • Mazăre de grădină sau verde
  • Mazăre de zăpadă
  • Mazare snap

Mazărea de grădină sau verde crește în interiorul păstăilor verzi, rotunjite. Mazarea din interior este dulce si amidonoasa. Mazăre de zăpadă și mazăre snap cresc în interiorul păstăilor comestibile, iar gustul lor este puțin mai dulce decât mazărei de grădină.

Mazărea face parte din familia de plante, Fabaceae, cunoscută și sub numele de familia de fasole sau familia de leguminoase. Deși începuturile lor ar putea avea originea în Asia și Orientul Mijlociu, mazărea este cultivată astăzi în întreaga lume.

Beneficii pentru sănătate

Concentrația mare de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți din mazăre oferă beneficii importante pentru sănătate, de la menținerea sănătoasă a ochilor până la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

Mazăre
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Sănătatea ochilor

Mazarea contine carotenoizii luteina si zeaxantina. Acești nutrienți vă ajută să vă protejați ochii de bolile cronice, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.

Luteina și zeaxantina acționează ca filtre împotriva luminii albastre dăunătoare, care contribuie la cataractă și degenerescența maculară.

Sănătatea digestivă

Mazărea este bogată în cumestrol, un nutrient care joacă un rol în protejarea împotriva cancerului de stomac. Un studiu din 2009 realizat în Mexico City a arătat că aportul zilnic de mazăre și alte leguminoase a scăzut riscul de cancer de stomac cu 50%, subliniază WebMed.

Mazărea este, de asemenea, bogată în fibre, ceea ce ajută la deplasarea alimentelor prin intestin pentru o digestie mai ușoară.

Sănătate imunitară și proprietăți antiinflamatorii

Mazărea este plină de antioxidanți, care vă ajută să vă construiți sistemul imunitar. Următorii sunt nutrienți din mazăre care acționează ca antioxidanți:

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Zinc
  • Catechina
  • Epicatechina

Nutrienții antiinflamatori din mazăre au fost asociați cu scăderea riscului de afecțiuni inflamatorii precum diabetul, bolile de inimă și artrita.

Următoarele vitamine și nutrienți găsiți în mazăre ajută la reducerea inflamației:

  • Vitamina A
  • Vitamina B
  • Coumestrol
  • Ferulic
  • Acid cafeic
  • Catechina
  • Epicatechina
  • Pisumsaponine I și II
  • Pisomozidele A și B

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel