Din cuprinsul articolului
Leguma pe care toată lumea ar trebui să o introducă în dieta de zi cu zi: Fasolea verde.
Fasolea verde este indicată în diete, compensează alimentația nocivă modernă, reglează activitatea pancreasului și detoxifică organismul datorită conținutului de clorofilă.
Pe vremuri, fasolea verde era denumita carnea saracului, datorita continutului mare de proteine. Aceasta este originara continentului american, fiind adusa de catre spanioli in secolul al XVI-lea in Europa. De asemenea, o fasole verde aduce numeroase beneficii organismului nostru, putand fi consumata si preparata in diverse moduri.
Fasolea verde proaspătă este o leguminoasă care se găsește pe tarabele noastre în timpul verii. Până de curând, păstăile sau boabele de fasole erau consumate în principal în America de Nord, în timp ce Europa a avut întotdeauna o predilecție marcantă pentru fasolea verde.
Caracteristicile păstăii verzi și galbene:
- Conținut scăzut de calorii;
- Bogată în fibre;
- Sursă de vitamina C;
- Stimulează tranzitul intestinal;
- Îmbunătățește sistemul imunitar.
Cum se poate prepara această leguma pentru a-i păstra proprietatile?
Se poate prepara în mai multe moduri, fie cu suc de roșii, condimente și ulei, fie cu un sos alb, pregătit din smântînă și gălbenuș. Dar și mai simplu, doar cu ulei și sare sau condimentând-o cu busuiocul, mentă, ghimbir sau cimbru.
Pastaile de fasole verde sunt indicate in caz de anemia. Nutritionistii recomanda persoanelor cu deficit de fier sa consume mai des fasole verde, sub forma de salata sau de suc extras din pastaile verzi, care le va asigura mineralul carent;
Fasolea verde este adjuvant in diabetul de tip II. Consumul de fasole verde ajuta la scaderea glicemiei. Se recomanda consumarea de 3 ori pe saptamana a unei portii de fasole verde. Aceasta, de asemenea, bogata in fibre vegetale, care impiedica absorbtia zaharurilor si reduc secretia de insulina;
Fasolea verde regleaza nivelul colesterolului rau din organism. Studiile arata ca un consum zilnic de fasole verde scade valoarea colesterolului cu pana la 19 %, iar in cazuri de exceptie chiar cu 30 %. Cercetatorii au aratat ca doar 180 g de pastai, consumate zilnic, vreme de 28 de zile, contribuie la o scadere a colesterolului negativ (LDL) cu 10-20%.
Leguma ideala pentru mai multe probleme de sanatate
Fasolea crudă este o sursă de vitamina C. Rolul pe care vitamina C îl joacă în organism depășește proprietățile sale antioxidante. De asemenea, contribuie la sănătatea oaselor, cartilajului, dinților și gingiilor. În plus, protejează împotriva infecțiilor, promovează absorbția fierului din plante și accelerează vindecarea.
Păstăile fierte sunt o sursă de magneziu pentru femei și nu pentru bărbați, exigențele lor fiind diferite. Magneziul participă la dezvoltarea oaselor, la construcția proteinelor, la acțiuni enzimatice, la contracția musculară, la sănătatea dentară și la funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol în metabolismul energetic și în transmiterea impulsurilor nervoase.
Surse de mangan (Mn). Manganul acționează ca un cofactor pentru mai multe enzime care facilitează o duzină de procese metabolice diferite. De asemenea, participă la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.
Fasolea crudă este o sursă de folat. Folatul (vitamina B9) este implicat în producerea tuturor celulelor din corp, inclusiv a globulelor roșii. Această vitamină joacă un rol esențial în producerea materialului genetic (ADN, ARN), în funcționarea sistemului nervos și a sistemului imunitar, precum și în vindecarea rănilor și rănilor. Deoarece este necesar pentru producerea de celule noi, un consum adecvat este esențial în perioadele de creștere și pentru dezvoltarea fătului.
Fasolea verde are însă și contraindicații, ea nu se recomandată persoanelor care suferă de litiază renală.