Sari la conținut

Leguma cu proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante. Iată de ce trebuie să o consumi chiar astăzi

Suc de sfecla rosie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Legumele sunt bogate în diferite minerale și vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului. Deși toate legumele sunt sănătoase, anumite tipuri conțin o cantitate mai mare de nutrienți hrănitori.

Anumite legume se pot încadra în categoria superalimentelor. Superalimentele sunt alimente care conțin foarte multe substanțe hrănitoare, în comparație cu cantitatea propriu-zisă a alimentului.

Acestea sutn recomandate pentru a aduce un aport important cât se poate de repede organismului.

Sfecla roșie este un astfel de superaliment, fiind o legumă care conține foarte multe vitamine și minerale.

Sfecla, un superaliment de nelipsit

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie la PRO TV de ce trebuie să includem sfecla roșie în alimentație, deși este o legumă mai puțin preferată.

Condamnată pe nedrept că ar avea mult zahăr, sfecla roșie are doar 47 de calorii pe suta de grame și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și cu un conținut de glucide de 8,5 %, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet.
Aportul mare de fibre o recomandă și pentru cei cu probleme de constipație. Stimulează tranzitul intestinal și reduce absorbția colesterolului din alimente.

O singură avertizare:

Dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați.

Beneficiile consumului regulat de sfeclă roșie:

O putem ridică la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, iar oligoelementele de tip zinc, seleniu ajută în creșterea imunității și a rezistenței la boli.

Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit că energizant în convalescență după boli.

Sfecla conține mulți nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. Nitrații se transformă în organism în oxid nitric care scade tensiunea arterială și crește oxigenarea celulelor. 120ml suc de sfeclă reduc tensiunea cu 10mm Hg după 15 minute de la consum. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort- element important mai ales când sportul e practicat la altitudini mari.

În concluzie, sfecla este un aliment cu proprietăți tonice, regeneratoare și detoxifiante, stimulează sistemul imunitar și sporește rezistența la stres și oboseală. Consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet, sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși. Faceți din ea vedeta sezonului de iarnă!”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit sursei citate.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel