Din cuprinsul articolului
Spanacul Malabar, cunoscut si ca Basella Alba sau spanacul indian, este o planta cataratoare care se intinde ca o liana in gradina. Desi este diferit de spanacul clasic pe care il stim cu totii, are acelasi gust. Iubeste vremea calda, insorita, astfel ca planta prospera spre sfarsitul verii si te boti bucura de beneficiile lui pana toamna, tarziu.
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are ca obiectiv principal conservarea de resurse genetice vegetale la speciile legumicole, floricole, aromatice si medicinale, dar și aclimatizarea și ameliorarea de noi specii la condițiile pedoclimatice ale României, în vederea îmbogățirii patrimoniului genetic vegetal autohton.
Deși denumirea populară integrează cuvântul „spanac”, trebuie să precizăm că aceasta nu face parte din aceeași familie cu spanacul clasic – Amaranthaceae, ci este încadrată în familia Basellaceae, alături de alte 25 de specii. I-a fost atribuită această denumire deoarece poate fi considerat în gastronomie un bun înlocuitor al spanacului clasic.
Sintagma „de Malabar” integrează zona de origine a acestuia, respectiv coasta Malabar a Indiei. Este originar din Asia Tropicală, cu precădere zona Indiei, Noua Guinee și Africa. Datorită proprietăților sale, acesta s-a răspândit în China, Africa Tropicală, Brazilia, Belgia, Columbia, Indiile de Vest, Insulele Fiji. Destul de recent, planta a fost introdusă în Europa, datele disponibile indicând că aceasta a pătruns prin Turcia în jurul anului 1688
Beneficiile pentru sănătate ale spanacului de Malabar
Spanacul de Malabar este o sursă excelentă de minerale și vitamine esențiale în menținerea și îmbunătățirea sănătății oaselor și a vederii, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, spanacul de Malabar este bogat în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice.
Spanacul de malabar este bogat în vitamina A (100 de grame conține aproximativ 8.000 de unități), vitamina C, fier și calciu. Are o cantitate mare de proteine pentru o plantă și este, de asemenea, o sursă bună de magneziu, fosfor și potasiu.
Un alt motiv bun pentru a mânca spanacul de malabar este faptul că are o cantitate bună de antioxidanți, în special beta-caroten și luteină, acele substanțe chimice naturale care vă ajută să vă împiedicați celulele să îmbătrânească.
”La SCDL Buzău, spanacul de Malabar este cultivat cu grijă și atenție, astfel încât să fie garantată prospețimea și calitatea sa. Fie că îl consumi ca atare, fie că îl adaugi în salate, supe sau alte preparate culinare, spanacul de Malabar va aduce un gust unic și sănătatea în farfurie”, spun cercetătorii.
Totodată, SCDL Buzau se angajează să cultive spanacul de Malabar într-un mod durabil și responsabil.
”Întrucât, până în prezent, nu s-au înregistrat boli și dăunători specifice culturii, acesta poate fi cultivat și în agricultura ecologică. Astfel, poți fi sigur că alegând spanacul de Malabar de la SCDL Buzău, nu numai că îți hrănești corpul cu substanțe nutritive esențiale, dar ai grijă și de mediu”, informează cercetătorii de la Buzău.