Din cuprinsul articolului
Leguma care poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Radicalii liberi sunt produși de anumite funcții ale corpului, cum ar fi metabolismul, și, de asemenea, prin expunerea la lucruri dăunătoare în lumea din jurul nostru, cum ar fi fumul de țigară, poluarea și radiațiile.
Ele sunt prinse în celule sănătoase și le deteriorează într-un proces numit stres oxidativ. În timp, acest stres cumulativ contribuie la semnele îmbătrânirii și la riscul de boli cronice multiple ale îmbătrânirii, inclusiv cancerul, bolile de inimă și Alzheimer.
Antioxidanții, care provin din alimente sănătoase
Leguma care poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Antioxidanții, care provin din alimente sănătoase, în special roșu, portocaliu, violet și albastru, preiau radicalii liberi și îi împiedică să distrugă celulele sănătoase. Dar sfecla roșie nu este doar mâncare simplă roșie sau purpurie.
Studiile au arătat că toate sfecla – nu sucurile sau capsulele sub formă de pulbere – sunt de două ori mai eficiente pentru neutralizarea radicalilor liberi decât alte produse roșii, portocalii, violet și albastre. De fapt, acestea sunt clasate printre cele mai puternice 10 legume antioxidante.
Antioxidantii sunt importanti pentru prevenirea tuturor tipurilor de boli cronice asociate cu varsta. Puteți obține aceste beneficii de la sfec de la sfec de la sfecla proaspătă, uscată sau pură.
Sfecla roșie ajută la reducerea riscului de cancer
Sfecla roșie are o mulțime de proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. De aceea, multe studii au arătat potențialul acestei legume de prevenire a cancerului.
Persoanele care mănâncă bine și au un aport ridicat de fructe și legume sau o dietă pe bază de plante tind să aibă un risc mai mic de cancer.
Leguma menține sănătatea inimii
Sfecla este, de asemenea, bogată în nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest gaz relaxează vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și tensiunea arterială.
Studiile au arătat că sucul de sfeclă poate scădea ritmul cardiac și tensiunea arterială în decurs de una până la șase ore după ce l-a băut. Un studiu a constatat că numai bărbații au primit acest beneficiu. Un alt studiu, care a inclus 85 de adulți, a constatat că sucul de sfeclă a avut doar un efect ușor asupra tensiunii arteriale și numai la persoanele sub 65 de ani.
În experimentele de laborator, sucul de sfeclă a ajutat la scăderea colesterolului la șobolani, dar nu a existat nicio dovadă a faptului dacă oamenii ar obține același beneficiu.
Realizările sportive la cel mai înalt nivel
Datorită potențialului său de îmbunătățire a fluxului sanguin, sfecla roșie a atras o mare atenție asupra rolului său posibil în realizările sportive. Nu lipsesc publicațiile care descriu experimentele în care sportivii au testat efectele sucului de sfeclă roșie asupra rezistenței cardiovasculare, toleranței la exerciții fizice și dureri musculare post-antrenor.
Mai mult:
Într-un mic studiu efectuat pe adolescenți obezi publicat în Jurnalul American de Fiziologie, s-a constatat că 70 ml de suc de sfeclă consumat în fiecare zi timp de șase zile a îmbunătățit toleranța la exerciții fizice.