Din cuprinsul articolului
care au o valoare nutritivă ridicată pentru organism, cum ar fi fasolea și lintea. Două alimente care nu sunt doar delicioase, ci și foarte populare și tradiționale în bucătăria tradițională.
Din acest motiv, cultivarea lor a fost relevantă nu doar din punct de vedere economic, ci și din punct de vedere al sănătății, deoarece „sunt pline de nutrienți și au un conținut ridicat de proteine, ceea ce le face o sursă ideală de proteine, în special în regiunile în care carnea și produsele lactate nu sunt accesibile din punct de vedere fizic sau economic”, se arată în text.
Acesta explică faptul că una dintre caracteristicile care diferențiază leguminoasele de alte alimente este că sunt bogate în fibre solubile și sărace în grăsimi, „ceea ce poate reduce colesterolul și ajută la controlul glicemiei”, precizează FAO. Este important de reținut că „leguminoasele pot contribui la atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea dependenței de îngrășămintele sintetice folosite pentru a furniza azot în sol”.
Leguma care oprește îmbătrânirea și previne cancerul
Din aceste motive, consumul frecvent de fasole aduce numeroase beneficii organismului, inclusiv întârzierea îmbătrânirii și prevenirea cancerului. Biblioteca Națională de Medicină din SUA (MedlinePlus) precizează că fasolea este bogată în vitamina B, calciu, fosfor și zinc. „Nivelul ridicat de proteine și alte substanțe nutritive din leguminoase le fac o alegere excelentă în locul cărnii și al produselor lactate”, notează aceasta într-un articol recenzat în 2022.
Din aceste motive, se susține, de asemenea, că fasolea poate fi utilă pentru a contracara tulburările digestive, cum ar fi constipația, deoarece poate regla săptămânal mișcările intestinale, întrucât această afecțiune urmează, de obicei, unei probleme la nivelul intestinului.
Carbohidrații asigură o energie constantă pentru organism, creier și sistemul nervos și au o capacitate antioxidantă ridicată care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și la combaterea bolilor și a îmbătrânirii. În mod similar, prezența fibrelor și a altor substanțe nutritive aduce beneficii sistemului digestiv, iar studiile au descoperit chiar că acestea pot ajuta la prevenirea cancerelor digestive.
„Fibrele și alte substanțe nutritive sunt benefice pentru sistemul digestiv și pot chiar ajuta la prevenirea cancerelor digestive”, adaugă enciclopedia medicală, menționând că, deoarece sunt compuse din antioxidanți, previn îmbătrânirea prematură.