Din cuprinsul articolului
Ceapa și usturoiul sunt pilonii majorității bucătăriilor, dar mulți bucătari nu s-au atins niciodată de un praz. La fel ca usturoiul și ceapa, prazul aparține familiei allium. Prazul arată ca ceapa verde gigantică și poate înlocui ceapa în multe feluri de mâncare.
Beneficii pentru sănătate
Prazul este bogat în flavonoide, în special unul numit kaempferol. Flavonoidele sunt antioxidanți și pot avea proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice și anticancerigene, precum și alte beneficii pentru sănătate.
Alte beneficii pentru sănătate ale prazului includ:
Reducerea riscului de cancer
Persoanele care consumă plante din familia allium au un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Cancerele de prostată, stomac, colon și esofag sunt mai rare la cei care consumă mult usturoi, ceapă eșalotă, arpagic, ceapă și praz.
Cercetatorii cred ca antioxidantii din legumele allium repara ADN-ul deteriorat. Multe studii au găsit dovezi pentru un risc redus de cancer colorectal. O analiză a 16 studii a constatat că toate legumele din familia allium oferă aceste beneficii pentru sănătate.
Oase puternice
Prazul este bogat în vitamina K și poate reduce riscul de osteoporoză. Unele studii arată o relație între un aport mai mare de vitamina K și oase mai dense, ceea ce duce la un risc redus de fracturi de șold.
În unele părți ale lumii, autoritățile din domeniul sănătății au aprobat utilizarea vitaminei K pentru osteoporoză. Administrația pentru Alimente și Medicamente nu a aprobat-o în Statele Unite.
Praz pentru sănătatea ochilor
Prazul contine luteina si zeaxantina, doua substante care protejeaza ochii. Aceste substanțe, cunoscute sub numele de carotenoide, reduc riscul de cataracte și degenerescență maculară legată de vârstă. Aceste două afecțiuni oculare pot afecta grav vederea și pot afecta negativ calitatea vieții. Sunt frecvente la persoanele în vârstă.
Managementul greutății
Deoarece prazul este un aliment cu conținut scăzut de calorii, acesta poate face parte dintr-un program de control al greutății. Apa și fibrele din praz vă pot oferi o senzație de sațietate, astfel încât este mai puțin probabil să mâncați în exces. De asemenea, prazul adaugă multă aromă alimentelor și dă un gust plăcut mâncărurilor.