Din cuprinsul articolului
Leguma care curățarea organismului de toxine. E bogată în fibre și are puține calorii: Este deosebit de utilă pentru ateroscleroză și pentru persoanele cu diabet.
Vânata este bogata în nutrienți benefici pentru organism, vitamine și minerale. Este o sursa excelenta de mangan, acid folic, calciu, vitaminele C, K, B1 si B6. Toate acestea sunt importante pentru metabolism și, de asemenea, ajută la menținerea funcționării diferitelor sisteme din corpul nostru, au un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.
Proprietăți benefice ale vinetelor
Cui sunt utile vinetele și cui este mai bine să nu le consumi pentru a nu le dăuna sănătății, spune medicul gastroenterolog rus dr. Vitaly Rumyantsev.
„Este recomandat să includeți această legumă în alimentație dacă vă urmăriți silueta sau doriți să slăbiți, deoarece are un conținut scăzut de calorii – doar 24 kcal la 100 de grame. Aceasta este 1,57% din valoarea zilnică. Această legumă este, de asemenea, bogată în fibre, care susțin microflora intestinală și ajută la curățarea organismului de toxine și colesterol rău”, spune medicul.
Datorită conținutului ridicat de potasiu, legumele au un efect pozitiv asupra activității cardiace și ajută la reducerea edemelor. Se recomandă includerea acestuia în dietă pentru tulburările metabolismului mineral, precum și pentru pietrele la rinichi și bolile biliare. Leguma este utilă și persoanelor cu diabet.
Cu toate acestea, în niciun caz nu ar trebui să abuzeze de ea. Rata recomandată de consum nu este mai mare de două ori pe săptămână. În acest caz, vinetele trebuie consumate fierte sau înăbușite, la prăjire în ulei, conținutul de calorii crește semnificativ.
Legumă recomandată de medici pentru ateroscleroză
Leguma este deosebit de utilă pentru ateroscleroză – datorită faptului că pulpa ei conține fibre grosiere, care, prin consum regulat, elimină toxinele din organism și reduc nivelul de colesterol „rău”.
Medicul avertizează: „prea multă fibre grosiere poate duce la exacerbarea gastritei cronice și a ulcerelor gastrice. Și dacă aveți ulcer duodenal, este indicat să evitați cu totul să mănânci vinete. De asemenea, se recomandă să nu consumați vinete supracoapte, deoarece acestea conțin niveluri ridicate de solanină, care este o otravă pentru plante.
Vânăta este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și vitamina B6
Vânăta este recunoscută pentru conținutul său bogat în nutrienți, în special vitamine și minerale. În mod specific, vânăta este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și vitamina B6. De asemenea, conține cantități semnificative de vitamina A și vitamina E, precum și de minerale precum potasiu, magneziu și fier.
Vitamina C este importantă pentru sistemul imunitar, sănătatea pielii și formarea colagenului. Vitamina K este esențială pentru coagularea normală a sângelui și sănătatea oaselor. Vitamina B6 ajută la funcționarea creierului și a sistemului nervos și la producerea de hemoglobina.
Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii, iar vitamina E are proprietăți antioxidante și ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Mineralele, cum ar fi potasiul, magneziul și fierul, au efecte benefice asupra sănătății inimii, a sistemului nervos și a sângelui.