Din cuprinsul articolului
Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată de Senat și se află în dezbateri la Camera Deputaților. Legea Vaccinării a fost trimisa în Parlament în 2017 de Guvernul Tudose.
Acum, un paragraf din proiectul de buget al Ministerului Sănătății vorbește despre adoptarea unei legi a vaccinării care prevede și vaccinarea obligatorie a populației. Din paragraf reiese că se fac demersuri pentru adoptarea legii care va obliga ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să cumpere seruri. Precizarea apare în proiectul de buget al Ministerului Sănătății, la secțiunea priorități strategice, potrivit stirileprotv.ro.
Se precizează că legea va obliga ministerul să facă un plan de vaccinare și să cumpere vaccinuri.
Legea vaccinării obligatorii
În forma adoptată de Senat articolul 6 prevede că vaccinarea este obligatorie pentru copii cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare. Dar și pentru adulți sau pentru o parte dintre ei, în situații epidemiologice speciale, stabilite de Ministerul Sănătății.
Pentru copii, potrivit dezbaterilor de până acum, ar fi vorba de vaccinurile clasice: hepatita B, difterie, tetanos, poliomelită, rujeolă, oreion sau rubeolă. Și ar urma să fie exceptați toți copiii care au contraindicații la vaccinare confirmate de un medic.
Anul trecut legea a fost dezbătută în comisiile din Camera Deputaților unde au fost depuse foarte multe amendamente și încă n-a ajuns la un vot final.
De exemplu, în Comisia Drepturilor Omului a fost eliminat articolul care prevedea pedepse pentru cei care refuză să se vaccineze și răspândesc o boală contagioasă.
Iar la Comisia de Sănătate a fost modificat alt amendament astfel încât să NU FIE interzis accesul copiilor nevaccinați în școală. Camera Deputaților este for decizional.