Sari la conținut

Legea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer. Ce presupune această lege promulgată de Klaus Iohannis?

chimioterapie
Sursa foto: arhiva doctorul zilei.ro

În cursul zilei de 7 iulie, Klaus Iohannis a promulgat lega potrivit căreia dacă un pacient oncologic a încheiat un contract de asigurare, distribuitorul de asigurări nu mai poate solicita upravieţuitorului de cancer informaţii şi documente legate de boală. Condiția este să fi trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

Actul normativ prevede introducerea unui nou capitol, intitulat „dreptul de a fi uitat” al supravieţuitorului de cancer.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, arată legea.

Potrivit proiectului, „distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare”.

„În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (…) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, mai prevede actul normativ.

Legea mai stabileşte că nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale, conform Agerpres.

Legea intră în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel