Sari la conținut

Legea pentru acordarea mai multor drepturi persoanelor cu dizabilități, promulgată de Klaus Iohannis

persoane cu dizabilitati
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Decizie controversata pentru pacientii cu dizabilitati

Din cuprinsul articolului

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede acordarea mai multor facilități și drepturi persoanelor cu dizabilități.

Actul normativ modifică și completează legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și obligă autoritățile să asigure accesul acestora la cultură, sport și turism și să creeze facilități specifice fiecărui tip de dizabilitate în clădiri și spații publice.

Drepturi şi facilităţi extinse

În cadrul procesului de învățământ, indiferent de nivel, persoanele cu handicap au dreptul la înlesnirea accesului în clădiri. În grădinițe, școli, licee și universități vor fi montate rampe şi sisteme electronice de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, sisteme acustice de ghidaj şi hărți tactile pentru deficienții de vedere, precum și avertizare vizuală și amplificatoare electronice pentru sunet pentru persoanele hipoacuzice, transmite RRA, potrivit rador.ro.

În cazul persoanelor cu handicap mintal și psihic se va implementa un sistem de ghidaj într-un limbaj uşor de citit. De asemenea, aceste persoane au dreptul la asigurarea a cel puțin unei toalete accesibilizate. Astfel de facilități sunt obligatorii și în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive și de petrecere a timpului liber.

Pentru spațiile de parcare de reședință, aparținând domeniului public, vor fi montate indicatoare speciale pentru cel puțin două locuri de parcare gratuită, adaptate și rezervate pentru persoanele cu handicap. Totodată, legea prevede majorarea de la cinci la șapte a numărului de membri ai consiliilor locale care se ocupă cu încadrarea în grad și în tip de handicap a persoanelor adulte.

În România sunt oficial 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele de 16 și peste 16 ani. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.

Din punct de vedere al statutului de salariat, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel