Din cuprinsul articolului
Reformele legii malpraxisului medical, susținute de dr. Paul Collew, decanul Colegiului Medicilor, au stârnit un val de reacții din partea comunității și autorităților medicale.
Revizuirea legii, menită să redefinească responsabilitatea medicală, a generat critici și îngrijorări referitoare la implicațiile financiare și juridice asupra exercitării profesiei medicale.
În timpul procesului de discutare a acestei propuneri, au apărut tensiuni puternice între medici și autorități. De exemplu, legiștii susțin că nu au fost invitați la discuție și că propunerea actuală nu reflectă în mod adecvat definiția malpraxisului medical conform legislației actuale.
Critici severe la adresa formei propuse a legi privind malpraxisul
Ce contestă medicii legiști la noua lege privind malpraxisul? Consiliul Superior de Medicină Legală a exprimat critici severe la adresa formei propuse a legii, acuzând Colegiul Medicilor că confundă atribuțiile medicinii legale și că propunerea ar putea suspenda codul de procedură penală în anumite situații legate de erori medicale.
„În numele Consiliului Superior de Medicină Legală, Comisiei de Medicină Legală a Ministerului Sănătății, precum și în numele medicilor legiști din Romania, protestăm față de decizia total neinspirată și inoportună de a dezbate în Palatul Parlamentului, luni, 27.11.2023, un proiect legislativ de malpraxis. (…) Pentru a-și constitui opiniile cu obiectivitate, uneori medicina legală solicită cu transparență opinii de specialitate din partea colegilor medici în raport cu specialitatea în cauză, pentru a dobândi un plus de obiectivitate, ca opinii de cofraternitate: astăzi medicina legală nu mai primește astfel de opinii ca de altfel nici Comisiile de monitorizare pentru cazurile de malpraxis”, se arată în scrisoarea deschisă a medicilor legiști către Colegiului Medicilor.
Un aspect controversat este excluderea potențială a medicilor legiști din procesul de examinare medico-legală. Aceștia vor fi înlocuiți de un grup de experți medicali, care ar putea ridica întrebări cu privire la profesionalismul și abilitățile lor de investigație.
Universitățile de medicină din România au promis că o nouă lege propusă îi va scuti pe medici de răspunderea penală pentru abatere. Această promisiune a fost criticată de unele voci din sistemul medical și juridic ca fiind extrem de ilegală și neconstituțională, susținută de potențiala imunitate a medicilor de la urmărirea penală.
Rafila intervine: Noi vom fi împotriva unui astfel de demers
În contextul acestor dispute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a intervenit. Acesta acuzălipsa de transparență a Colegiului Medicilor.
”Acolo e o propunere de modificare a legislației. Mie îmi pare rău că această propunere nu a fost transparentă. Ministerul Sănătății nu a fost consultat în niciun fel. Ca să rezolvi o astfel de problemă și să vii într-adevăr în sprijinul medicilor cred că trebuie transparență și reprezentativitate în consultări. Domnul președinte al Colegiului Medicilor are o poziție pe care o respect, asta este poziția dânsului.
Noi trebuie să apărăm dreptul de practică al colegilor noștri care nu trebuie să fie împovărați cu servicii financiare care să îi aducă în situația de a munci pentru a-și plăti asigurările și ca să-și poată obține dreptul de practică. Noi vom fi împotriva unui astfel de demers. Vom sprijini însă demersurile care protejează medicii, dar și pacienții”, a precizat ministrul Sănătății.