Categories: Ştiri sănătate

Legea „Dreptul la uitare”, votată în unanimitate de Parlament. Supraviețuitorii de cancer vor putea accesa servicii financiare în condiţii fireşti

Legea „Dreptul la uitare”, votată în unanimitate de Parlament. Supraviețuitorii de cancer vor putea accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti.

Miercuri, 15 iunie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a legii privind drepturile pacientului, potrivit căruia, în situaţia încheierii contractelor de asigurare.

Legea „Dreptul la uitare”, votată în unanimitate de Parlament. Supraviețuitorii de cancer, șansă la o viață normală

În cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente care vizează afecţiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

Potrivit Agerpres, proiectul mai stabileşte că nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.

Prezenta lege intră în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Pentru fiecare dintre noi, în momentul în care spui 100.000, sunt cifre care dau fiori. Astăzi, în România, la fiecare 5 minute, un român este diagnosticat cu cancer. Astăzi, în România, 150 de oameni pierd lupta cu cancerul. În fiecare an, un oraș, iar aici aș da exemplul Făgărașului, dispare de pe harta României.

Dar astăzi nu vorbim despre cei care își duc războiul lor. Astăzi vorbim despre învingători, despre cei care au reușit să treacă linia de sosire. Vorbim despre supraviețuitori, vorbim despre problemele pe care le au aceștia după ce medicina le spun că sunt vindecați, că sunt oameni care pot duce mai departe o viață normală.”, a declarat inițiatoarea legii, Nicoleta Pauliuc.

Nicoleta Pauliuc: Pentru prima dată, în 30 de ani, Parlamentul a înțeles cât de important este să se aplece asupra celor care au suferit de cancer

Senatorea Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de Apărare din Senatul României, a fost diagnosticată cu cancer de pancreas, în urmă cu cinci ani. Prin proiectul „Dreptul la uitare”, Pauliuc intenționează să creeaze premisele ca supravieţuitorii de cancer să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti, fără să fie supuşi vreunei forme de discriminare.

„Proiectul meu de lege, intitulat sugestiv „Dreptul la uitare” le dă posibilitatea foștilor diagnosticați cu cancer, ca după o perioadă de 7 ani de zile, să își poată duce o viață normală așa cum o poate duce și cineva care nu a cunoscut niciodată în viața lui această tristă experiență.

După 7 ani de zile, un fost pacient oncologic, în momentul în care vrea să își facă o asigurare de sănătate, stimați colegi, asiguratorul nu mai are voie, nu mai are dreptul, să îl întrebe dacă vreodată, în istoricul lui medical, a existat diagnosticul de cancer.”

„În același timp, un tânăr care a fost diagnosticat cu cancer până la vârsta de 18 ani, urmează același proces- asiguratorul nu mai are voie, după o perioadă de 5 ani, să îl întrebe dacă a fost diagnosticat cu cancer.

Stimați colegi, pe cale de consecință, le dăm posibilitatea românilor, ca după o perioadă de timp – 7 ani și 5 ani- să își poată duce o viață normală, să își poată face un credit imobiliar.

Un tânăr care a fost diagnosticat cu cancer la vârsta de doi ani, la vârsta de 18 ani trebuie să își poată lua un credit pentru a-și continua studiile sau pentru a-și achiziționa un bun, în aceleași condiții precum cineva care nu a trecut prin acest diagnostic.”, a mai spus senatoarea PNL,

„Vă mulțumesc mult, în numele pacienților oncologici și ai supraviețuitorilor de cancer, că le sunteți parteneri și că împreună le oferim un semnal puternic acestora: există viață și după diagnosticul de cancer!

Și vă mulțumesc anticipat pentru că pentru prima dată, în 30 de ani, parlamentul a înțeles cât de important este să se aplece asupra celor care sunt diagnosticați cu cancer, iar inițiativa legislativă care își va urma parcursul, mă refer aici la Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului, care sper că își va atinge scopul!”, a concluzionat aceasta, înaintea începerii procesului de votare.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: