De anul viitor, asigurarea obligatorie ne va folosi doar în caz de boli cronice, operații și spitalizare, adică serviciile costisitoare. Pentru tratamentul bolilor „obișnuite”, fie plătim cash, fie ne facem asigurare facultativă.
Cristina Lica
cristina.lica@evz.ro
După îndelungi dezbateri, proiectul noii legi a Sănătății este gata să intre în Parlament. Dacă va fi adoptat în forma actuală, sistemul de asigurări, dar și spitalele vor cunoaște schimbări radicale. Banii din contribuții vor fi folosiți doar pentru tratamentul bolilor grave, cronice (diabet, boli de inimă, cancer etc.), vaccinări, intervenții chirurgicale și spitalizare, servicii care nu sunt sustenabile de către populație. Este drept că nu vom mai merge la spital pentru orice „nimic”, însă dacă vom fi în una dintre situațiile de mai sus, serviciile vor fi garantate, iar listele de așteptare- mult mai mici, promit oficialii. Vă prezentăm o sinteză a celor mai importante schimbări.
ASIGURĂRI PUBLICE-PRIVATE
Sistemul va fi unul mixt, public-privat. Casele judeţene de sănătate vor fi transformate în zece case mutuale. Alături de acestea, și firmele private vor putea încheia contracte pentru asigurările obligatorii, nu doar pentru cele facultative, ca acum. „Asigurații vor putea să-și încheie asigurare obligatorie, dar și facultativă la un asigurator public sau privat. Sau pe cea obligatorie la stat și pe cea facultativă – la privat”, spune Vasile Cepoi, desemnat să se ocupe de noua lege Sănătații.
Cotizație minimă, pretenții maxime
PACHETUL DE BAZĂ. Ca și în prezent, va exista un pachet standard de servicii, acoperite de asigurarea obligatorie. Cum pachetul actual e foarte generos, iar contribuțiile – destul de mici, mulți asigurați nici nu mai apucă să beneficieze de aceste drepturi. Banii se epuizează rapid încă din primele zile ale lunii și se creează liste mari de așteptare. În noua lege, acest pachet nu este definit exact, însă planul e să acopere doar tratamente pentru boli cu risc. „Nu vor mai fi decontate servicii ieftine, pentru răceli și bătături, de exemplu. Ne vom axa pe cele scumpe. Există deschidere și spre decontarea procedurilor inovatoare şi a tratamentelor alternative”, adaugă Cepoi.
ASIGURAREA FACULTATIVĂ, MAI RENTABILĂ DECÂT PLATA PE SERVICIUPrivații nu sunt încântați de asigurările obligatorii, ce acoperă servicii scumpe și nu aduc mult profit. „Grosul” va veni tot din asigurările facultative. Cum nu se vor mai deconta tot atâtea servicii ca în prezent, românii vor fi încurajați să-și încheie polițe facultative, populare în străinătate. „Întâi se vor da cu capul de ușă și vor plăti din buzunar serviciul respectiv. Vor vedea cât e de scump și vor ajunge la concluzia că tot mai rentabil e cu asigurare”, este de părere Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări. Alți asiguratori privați se consideră însă discriminați. „Dacă omul vrea să-și facă asigurare obligatorie la privat, e obligat să-și facă la el și asigurare facultativă. Normal că vor alege casele mutuale, unde nu e o astfel de condiție”, adaugă Parmena Răduț, reprezentant Eureko. |
CONTRIBUȚIA LA SĂNĂTATE
Persoanele al căror venit depăşeşte două salarii minime vor plăti lunar pentru fiecare coasigurat 38 de lei. În prezent, aceşti bani vin de la buget. Nu sunt excluse şi alte majorări. „Dacă ne mulțumim cu un pachet de bază mai redus, contribuția nu va crește, iar aceasta a fost soluția agreată și de asociațiile de bolnavi. Dacă vrem o asigurare generoasă, contribuţia trebuie crescută”, sunt variantele expuse de Cepoi.
AUTONOMIE ÎN SPITALE
Nu vor mai fi instituţii bugetare, ca în prezent. Managerii vor gestiona singuri banii şi își vor putea plăti angajaţii pe criterii de performanţă. Medicii buni vor fi încurajați să rămână în sistem. „Evaluarea va ține cont de volumul de muncă și de complexitatea cazurilor”, spune Cepoi. În plus, banii vor fi concentraţi în spitalele regionale de urgenţă, care au capacitatea de a rezolva cazuri grave.
,,Vom avea un pachet de bază corelat cu contribuțiile. Acum, avem totul
și, de fapt, nimic” Vasile Cepoi consilier guvernamental
,,Întâi se vor da cu capul de ușă și vor plăti din buzunar serviciul respectiv. Vor ajunge la concluzia că tot mai
rentabil e cu asigurare”. Theodor Alexandrescu, CEO Alico
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…