Din cuprinsul articolului
O lege a restaurării naturii, menită să atenueze efectele schimbărilor climatice şi ale dezastrelor naturale intră în vigoare astăzi în toate statele Uniunii Europene. Prevederile vor fi puse în aplicare în mod treptat, iar ţările membre au la dispoziţie doi ani pentru a prezenta Bruxelles-ului planurile naţionale de refacere a biodiversităţii.
Potrivit RRA, legea de restaurare a naturii este una dintre cele mai importante politici de mediu ale Uniunii Europene şi urmăreşte refacerea a cel puţin 20 la sută din suprafețele terestre şi maritime din statele membre până în 2030 şi a tuturor ecosistemelor care au nevoie de restaurare până în 2050.
Normele au trecut însă la limită la votul din iunie de la reuniunea miniştrilor europeni ai mediului. A fost nevoie ca Austria să îşi schimbe poziţia în ultima clipă pentru ca prevederile să fie adoptate cu o majoritate calificată de 55 la sută din rândul statelor membre, reprezentând cel puţin 65 de procente din populaţia Uniunii.
România a votat pentru adoptarea legii, în timp ce Olanda, de exemplu, s-a opus pe motiv că această politică ar putea încetini extinderea parcurilor eoliene şi a altor activităţi economice.
Legea de restaurare a naturii stabileşte cerinţe specifice pentru diferite tipuri de ecosisteme, inclusiv terenuri agricole, păduri şi suprafețe urbane, şi vizează reducerea sau oprirea folosirii pesticidelor şi a unor îngrăşăminte chimice. Potrivit Bruxelles-ului, legea va contribui în acelaşi timp la consolidarea securităţii alimentare.
Consumul de alimente care prezintă reziduuri de pesticide poate produce efecte periculoase asupra sănătății: cancerigene, mutagene, reproductive, neurotoxice și imunosupresoare. Din acest motiv, Uniunea Europeană a instituit un întreg sistem (autorizare și control al utilizării acestora) pentru a proteja sănătatea consumatorilor.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…