Din cuprinsul articolului
Legea anti-cancer a fost votată în Parlament în urmă cu cinci luni și ar trebui să aibă norme de aplicare în luna iunie.
Obiectivul principal pe care această lege îl urmărește, potrivit documentului, este acela al stabilirii unui traseu standardizat la pacientului oncologic între diversele etape ale îngrijirii medicale, boala oncologică fiind abordată integrat, în cadrul unor echipe multidisciplinare.
Printre măsurile prevăzute se numără aceea ca medicul de familie să poată recomanda direct colonoscopia sau CT-ul. Pacienții oncologici vor avea prioritate la consultații, în baza unei liste separate de programări.
Echipele medicale multidisciplinare în tratarea bolnavilor oncologici vor deveni normă. Ele vor fi formate din chirurgi, radiologi, oncologi medicali, radioterapeuți, anatomopatologi (în viitor și specialist în biologie moleculară) și medicul curant, care prezintă pacientul și se vor întâlni ori de câte ori va fi necesar.
Ministrul Sănătății susține că legea este incoerentă, ilogică, lasă pe dinafară multe forme de cancer și, în plus, multe dintre termenele de aplicare prevăzute sunt nerealiste.
Reprezentanții Ministrului Sănătății spuncă legea e proastă, fiind necesare ”modificări și adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu planul european de combatere a cancerului, reformularea într-un cadru logic, care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu o analiză de situație a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie și despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect și sustenabil”.
Poziția Ministerului Sănătății i-a nedumerit pe bolnavii oncologici care își văd astfel spulberate visurile de a fi diagnosticați și tratați ca în celelalte țări europene. Cu atât mai mult cu cât Ministerul Sănătății este cosemnatar al actului respectiv, iar legea este derivată din planul european de combatere a cancerului.
”După 22 de ani de așteptare, uitați ce se întâmplă: nu vor să scrie normele de aplicare, deci nu vor să respecte legea. Și, da, Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului a fost realizat după modelul celui european. Introducerea în România a acestui Plan a avut ecou și la nivelul Uniunii Europene, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, asigurându-ne de tot suportul său. Să nu uităm că mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultima perioadă. Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, citat de Ziarul de Iași.
Legea-planului național de combatere și control a cancerului este principalul instrument care fundamentează politica publică în materie și ar trebui implementat în perioada 2023-2030. O eventuală modificare va duce la întârzieri semnificative în aplicare, atrag atenția pacienții oncologici. Timp pe care aceștia nu-l mai au la dispoziție.
„Situația e de râsu’-plânsu’. De plâns, pentru că acest plan este al pacienților care sunt loviți prin neaplicarea planului de cancer. Mi se pare odios”, a subliniat Patriciu Achimaș Cadariu, pentru publicația mai sus citată, adăugând că bolnavii de cancer sunt comparați cu copiii abandonați în orfelinate în anii ’90.
„La fel ne abandonăm și bolnavii de cancer, de fapt nu s-a schimbat nimic din ‘90. Cred că am rămas cu aceeași mentalitate comunistă de a nu empatiza cu nimic ce e în jurul nostru. De râs, pentru că, după ce, tu, Ministerul Sănătății ești cosemnatar al legii, mai aduci și niște oameni care au fost în grupul de lucru care a elaborat planul să-i convingi că nu au făcut bine ce au făcut. Hai să fim serioși! E ca o comedie de Kusturica, „Pisică albă, pisică neagră”, într-o variantă pur românească, în care niște indivizi își contestă propria muncă, pe de-o parte, iar alții, total neaveniți, își dau cu părerea”, a adăugat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
Într-un interviu pentru Actual de Cluj.ro, prof.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat că. ”Poate mai sunt chestiuni de corectat, dar a stat șase luni în transparență decizională, de ce nu l-au citit, de ce vor să-l modifice la cinci luni după ce a fost votat? Hai să fim serioși, venim după câteva luni de la votul în Parlament, zicem că nu-i bun și punem niște oameni (din grupul tehnic responsabil cu redactarea normelor de aplicare, care au participat și la elaborarea Planului) să își conteste propria lucrare. Poate nu sunt bani pentru implementarea planului și nu vor să se bată să aducă banii aceia, fiindcă preferă să fie un ghiocel soldat al partidului cuminte care nu vrea să facă zarvă fiindcă Sănătatea și așa e pe ultimul loc întotdeauna. Dacă după un an și ceva în care nu știu ce ai făcut pe la Ministerul Sănătății trântești Planul la modul ăsta hilar, atunci nu văd ce ai mai face acolo”.
Într-o scrisoare deschisă, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, solicită sprijinul președintelui Klaus Iohannis pentru punerea în aplicare a legii.
SCRISOARE DESCHISĂ
NU UCIDEȚI SPERANȚA ABIA NĂSCUTĂ!
Declarațiile făcute de domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, referitoare la Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului și așa zisele lacune din cauza cărora nu poate fi implementat în acest an, confirmă faptul ca unii demnitari din România se cred mai presus de lege! Pacienții cu cancer din România își văd șansele de supraviețuire spulberate de anunțul făcut de ministrul Rafila, în condițiile în care Ministerul Sănătății avea obligația legală să realizeze normele Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în termen de 180 de zile pentru a putea fi implementat.
Domnule Președinte, Klaus Werner Iohannis,
Domnule Prim-Ministru, Nicolae Ionel Ciucă,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu,
Doamnă Președinte al Senatului, Alina Gorghiu,
Vă implorăm, nu ne abandonați! Faceți ceva ca legea să fie respectată și implementată. Altfel, încălcarea legii va fi cuantificată în vieți pierdute! Nu situați România, prin aceste comportamente lipsite de minimă empatie a unor demnitari, în altă regiune geografică!
Noi, pacienții cu cancer, cetățeni ai României, ne-am săturat de încălcarea legilor țării și nu mai dorim să fim rușinea Uniunii Europene. Nu mai acceptăm să ne plângem părinții, frații, surorile, copii decedați – cu semnătura Ministerului Sănătății pe certificatele lor de deces! Opriți genocidul!
Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.
Dacă această lege nu va fi implementată, omorând speranța pacienților cu cancer din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul de resort, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării!
NU NE UCIDEȚI SPERANȚA ABIA NĂSCUTĂ!
Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis
Primului-Ministru al României, Domnul Nicolae Ionel Ciucă
Președintelui Camerei Deputaților, Domnului Marcel Ciolacu
Președintelui Senatului, Doamna Alina Gorghiu
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…