Sari la conținut

Legătură surprinzătoare între postul intermitent și Alzheimer

post intermitent
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Cezar, despre postul intermitent

Aproximativ 80% dintre bolnavii de Alzheimer se confruntă cu perturbări severe ale ritmurilor circadiene, ceasul biologic intern care reglează multe procese fiziologice cruciale.

Acest lucru se traduce adesea printr-o confuzie crescută pe timp de noapte, cunoscută și sub numele de apus, dificultăți de somn și o schimbare a ciclului somn/veghe. Și în prezent nu există tratamente care să vizeze acest aspect al bolii.

Un studiu revoluționar, publicat în Cell Metabolism și realizat de cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine, a atras atenția asupra potențialelor beneficii ale hrănirii limitate în timp în atenuarea acestor perturbări circadiene.

Legătură surprinzătoare între postul intermitent și Alzheimer

Această abordare nouă ar putea redefini modul în care percepem și tratăm boala Alzheimer, concentrându-ne atenția către obiceiurile noastre alimentare zilnice.

„Perturbațiile circadiene ale bolii Alzheimer sunt cauza principală a plasării în azilul de bătrâni. Orice putem face pentru a ajuta pacienții să-și restabilească ritmul circadian va face o diferență imensă în modul în care gestionăm boala Alzheimer în clinică și în modul în care îngrijitorii îi ajută pe pacienți să gestioneze boala acasă”, a declarat autorul principal Paula Desplats, profesor la Departamentul de Neurosciențe de la Universitatea din California (UC) San Diego School of Medicine, potrivit newatlas.com.

În studiul pe șoareci cu Alzheimer, cercetătorii de la UC San Diego au descoperit că hrănirea lor intermitentă, cu accent pe ritmurile circadiene, a corectat perturbarea ceasurilor lor biologice interne și a atenuat acele simptome debilitante. Șoarecii, hrăniți într-un program precis, limitat în timp, în timp ce încă mănâncă aceeași cantitate de alimente în timpul zilei, au prezentat îmbunătățiri semnificative ale funcției cognitive și au avut o reducere a acumulării de proteine ​​​​amiloide din creier.

„Timp de mulți ani, am presupus că tulburările circadiene observate la persoanele cu Alzheimer sunt un rezultat al neurodegenerării, dar acum aflăm că poate fi invers – perturbarea circadiană poate fi unul dintre principalii factori ai patologiei Alzheimer”. spuse Desplats.

„Acest lucru face ca perturbările circadiene să fie o țintă promițătoare pentru noile tratamente pentru Alzheimer, iar descoperirile noastre oferă dovada conceptului pentru o modalitate ușoară și accesibilă de a corecta aceste perturbări”.

  • Șoarecilor li s-a dat hrana într-o fereastră de șase ore în fiecare zi; pentru oameni, cercetătorii spun că acest lucru s-ar traduce în aproximativ 14 ore de post zilnic.
  • Când a fost testat împotriva unui grup de control căruia i sa oferit hrană non-stop, cohorta care a postat a avut rezultate mai bune la testele de memorie, a fost mai puțin hiperactivă noaptea, a urmat un program de somn mai regulat și a avut mai puține întreruperi.
  • Pe lângă memorie, șoarecii care au postit au avut rezultate mai bune la alte teste cognitive, sugerând că regimul alimentar cu restricții de timp a contracarat multe simptome ale bolii Alzheimer.

Hrănirea limitată în timp este o strategie ușor de pus în practică

Nu este primul studiu care a analizat legătura dintre postul intermitent și sănătatea creierului. Din nou la șoareci, oamenii de știință au observat o creștere a memoriei pe termen lung atunci când animalele au fost puse pe un program de post și modul în care la nivel molecular poate ajuta mecanismele naturale de eliminare a proteinelor din organism în curățarea resturilor care au fost legate de boala Alzheimer.

Acest ultim studiu dezvăluie, de asemenea, că postul intermitent ghidat de ceasul biologic are un impact distinct asupra mecanismelor neurologice. Genele multiple legate de Alzheimer și neuroinflamație s-au exprimat diferit la șoarecii care au post, ceea ce necesită investigații suplimentare și a existat o reducere a proteinelor amiloide acumulate în creier.

Deși, din nou, cercetarea a fost efectuată pe un model de șoarece, este o cale promițătoare de cercetare care, dacă se dovedește a fi la fel de benefică pentru oameni, ar putea fi ușor integrată în tratamentul clinic.

De asemenea, necesită doar schimbări ale stilului de viață, mai degrabă decât medicamente. Autorii cred că descoperirile vor deschide calea pentru un studiu clinic uman.

„Hrănirea limitată în timp este o strategie pe care oamenii o pot integra cu ușurință și imediat în viața lor. Dacă putem reproduce rezultatele noastre la oameni, această abordare ar putea fi o modalitate simplă de a îmbunătăți în mod dramatic viața persoanelor care trăiesc cu Alzheimer și a celor care au grijă de ei”, a concluzionat Desplats. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel