O echipă internațională de oameni de ştiinţă a anunțat că au fost descoperite variante ale genei care influențează timbrul vocii umane. Mergând mai departe, experţii au constatat că există o legătură directă cu riscul de a face hipertensiune arterială (HTA).
În primul studiu de acest gen, oamenii de știință conduși de deCODE genetics, o filială a companiei americane de biofarmaceutică Amgen, au combinat datele unor înregistrări a vocii de la aproape 13.000 de islandezi cu secvențierea genomică, pentru a căuta variante comune în gena ABCC9, asociate cu un timbru vocal mai ascuțit.
Oamenii de știință au descoperit că variantele ABCC9 se asociază cu o tonalitate mai înaltă a vocii atât la bărbați, cât și la femei.
Aceleași secvențe ale variantelor genetice sunt, de asemenea, legate de o tensiune arterială mai mare, un factor de risc cardiovascular, subliniind legăturile dintre timbrul vocii și trăsăturile legate de sănătate.
Pe lângă înălțimea vocii, studiul a investigat și genetica caracteristicilor acustico-fiziologice ale sunetelor, potrivit portalului 360medical.ro.
În timp ce sunetele vocalice, cum ar fi „ah” sau „ee”, sunt în mod clar influențate de cultură și de context, cercetătorii au descoperit că astfel de măsuri conțin o componentă ereditară, care are probabil legătură cu forma tractului vocal și cu efectul acestuia asupra timbrului vocal.
Descoperirile aruncă o nouă lumină asupra diversității în ceea ce privește vocea și vorbirea și contribuie la o mai bună înțelegere a sistemului vocal uman.