Sari la conținut

Legătura nebănuită dintre durerile de cap și demență. Ce au descoperit cercetătorii?

Te confrunți cu migrene? Ai un risc mai mare de a dezvolta demență, potrivit unui nou studiu. 

Rezultatele arată că demența este în special asociată durerilor de cap extreme, care afectează una din cinci femei și aproape unul din 12 bărbați. Potrivit oamenilor de știință, migrenele pot provoca inflamații în creier, ceea ce duce la deteriorarea neurologică, care, la rândul ei, poate provoca pierderi de memorie.

„În acest studiu, relativ mic ca populație, cercetătorii au descoperit o legătură între dezvoltarea demenței și un istoric al migrenelor. Unele cercetări anterioare au indicat o legătură potențială între aceste afecțiuni neurologice, dar este dificil să tragi concluzii ferme din dovezile actuale. Migrenele sunt o afecțiune comună de sănătate, de aceea este important să vedem studii mai mari pentru a face lumină în privința acestei legături și pentru a explora dacă factori precum medicamentele pentru migrenă ar putea avea o legătură”, a declarat dr. James Connell, manager de cercetare la Alzheimer Research UK.

Jumătate din populația adultă a planetei suferă de diverse forme de dureri la nivelul capului, iar majoritatea oamenilor sunt diagnosticați complet eronat, arată un raport lansat recent de Organizația Mondială a Sănătății. Afecțiunea, aparent banală, are efecte dezastruoase asupra vieții de zi cu zi: lipsa concentrării la locul de muncă, izolarea de prieteni sau deteriorarea relațiilor sexuale. În 15% din cazuri, durerile chinuitoare nu dispar decât după vârsta a treia.

„E o boală extrem de perfidă. Doar un bun specialist poate distinge între atâte tipuri sub care se prezintă durerea de cap”, atrage atenția prof. dr. Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din București.

Potrivit acestuia, migrena rămâne cea mai temută formă a durerilor de cap, dar și cea mai ușor de depistat. Cu un spectru specific de simptome precum pulsații dureroase doar pe o jumătate a craniului, roșeață oculară și, uneori, aspect de pleoapă căzută, migrena apare la pubertate și persistă câteva zeci de ani.  “Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații, una din trei având migrene de la vârsta când apare primul ciclu menstrual și până la menopauză”, arată doctorul Popa.

Cauzele acestei suferințe, explică specialistul, sunt adânc înrădăcinate în materialul genetic al fiecărui individ, astfel că doar tratamentele personalizate dau roade. “Există peste 400 de substanțe folosite împotriva migrenei pentru că  oameni cu patologii similare răspund diferit la aceeași medicație. Cea mai eficientă s-a dovedit a fi ergotamina, prezentă sub formă de supozitoare. Alții se jură că o simplă cană de cafea le potolește episoadele de migrenă”, detaliază medicul Constantin Popa.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel