Sari la conținut

Legătură neașteptată între scobitul în nas și Alzheimer. Avertismentul oamenilor de știință

scobit in nas
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce nu trebuie sa te scobesti in nas

Un studiu din 2022 a dezvăluit o legătură slabă, dar plauzibilă, între scobitul în nas și creșterea șanselor de a dezvolta demență.

În cazurile în care scobitul nasului dăunează țesuturilor interne, speciile critice de bacterii câștigă o cale mai ușoară către creier, care răspunde la prezența bacteriilor în moduri care seamănă cu semnele bolii Alzheimer.

Legătură neașteptată între scobitul în nas și Alzheimer. Avertismentul oamenilor de știință

Potrivit studiului, există o mulțime de avertismente, nu în ultimul rând că, până acum, cercetarea de susținere se bazează mai degrabă pe șoareci decât pe oameni, dar descoperirile merită cu siguranță investigații suplimentare. Ar putea, de asemenea, să îmbunătățească înțelegerea oamenilor de știință despre cum începe boala Alzheimer, un proces care rămâne totuși mister.

O echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la Universitatea Griffith din Australia a efectuat teste cu o bacterie numită Chlamydia pneumoniae, care poate infecta oamenii și poate provoca pneumonie. Bacteriile au fost descoperite și în majoritatea creierelor umane afectate de demență cu debut tardiv.

S-a demonstrat că la șoareci bacteriile ar putea călători în sus prin nervul olfactiv (unind cavitatea nazală și creierul). Mai mult, atunci când a existat leziuni ale epiteliului nazal (țesutul subțire de-a lungul acoperișului cavității nazale), infecțiile nervoase s-au agravat.

Astfel, în creierul șoarecelui s-a depus mai mult din proteina beta-amiloid, o proteină care este eliberată ca răspuns la infecții. Plăcile (sau aglomerările) ale acestei proteine se găsesc și în concentrații semnificative la persoanele cu boala Alzheimer.

„Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer”, a declarat neurologul James St John de la Universitatea Griffith din Australia într-o declarație din 2022.

„Am văzut că acest lucru se întâmplă într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni”.

Infecția cu Chlamydia pneumoniae se poate instala în creier și în 24 de ore

Oamenii de știință au fost surprinși de viteza cu care C. pneumoniae s-a instalat în sistemul nervos central al șoarecilor, infecția având loc în 24 până la 72 de ore. Se crede că bacteriile și virușii văd nasul ca pe o cale rapidă către creier.

Deși nu este sigur că efectele vor fi aceleași la oameni sau chiar că plăcile de beta-amiloid sunt o cauză a bolii Alzheimer, este totuși important să urmărim pistele promițătoare în lupta pentru înțelegerea acestei afecțiuni neurodegenerative comune.

„Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod”, a spus dr. St John, potrivit sciencelaert.com. „Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am stabilit cum ajung acolo”.

A te scobi în nas nu este chiar un lucru rar, dee fapt, este posibil ca până la 9 din 10 oameni să o facă. Sunt planificate studii viitoare asupra acelorași procese la oameni – dar până atunci, St John și colegii săi sugerează că a-ți scobi nasul și a-ți smulge părul din nas „nu sunt cele mai bune idei”, din cauza potențialelor daune pe care le provoacă țesutului protector al nasului.

Alzheimer este o boală incredibil de complicată, așa cum reiese din numărul mare de studii în ea și din multe unghiuri diferite pe care oamenii de știință le iau în încercarea de a o înțelege – dar fiecare cercetare ne aduce puțin mai aproape de găsirea unei modalități de a o opri. 

„Odată ce ai peste 65 de ani, factorul tău de risc crește, dar ne uităm și la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă, ci este și de expunerea la mediu”, a spus St John. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel