Sari la conținut

Legătura dintre vitamina D și psoriazis: ce au descoperit oamenii de știință

Vitanmina D, beneficii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamina D recomandata toamna si iarna

Vitamina D și psoriazisul. Noile cercetări indică faptul că consumul de alimente bogate în vitamina D sau utilizarea suplimentelor ar putea fi benefice pentru cei care se confruntă cu psoriazis.

Peste opt milioane de persoane din SUA sunt afectate de psoriazis, o tulburare a pielii care are ca rezultat acumularea de celule și formarea de pete uscate, cu mâncărimi.

Unul dintre cele mai mari studii de până acum dezvăluie că severitatea psoriazisului ar putea fi influențată semnificativ de nivelul de vitamina D al unui individ.

Vitamina D ar putea ușura severitatea psoriazisului

Analiza a inclus aproape 500 de cazuri de psoriazis de la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Cu ajutorul testelor de sânge, studiul a relevat o corelație directă între severitatea crescută a psoriazisului și nivelurile scăzute de vitamina D.

„Cremele topice sintetice cu vitamina D apar ca noi terapii pentru psoriazis, dar acestea necesită de obicei prescripție medicală”, a spus Rachel K. Lim, candidat la doctorat la Warren Alpert Medical School of Brown University.

„Rezultatele noastre sugerează că o dietă bogată în vitamina D sau suplimentarea orală cu vitamina D poate oferi, de asemenea, un anumit beneficiu pacienților cu psoriazis.”

Lim a prezentat recent concluziile la NUTRITION 2023, reuniunea anuală emblematică a Societății Americane pentru Nutriție, care a avut loc în perioada 22-25 iulie la Boston.

Echipa de cercetare a fost condusă de Eunyoung Cho, ScD, profesor asociat la Departamentul de Dermatologie de la Warren Alpert Medical School din Brown University, care studiază rolul nutriției și al factorilor de mediu în cancerul de piele și bolile inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

Se crede că vitamina D influențează dezvoltarea bolilor de piele prin afectarea răspunsului imunitar al organismului și prin efecte directe asupra celulelor implicate în repararea pielii.

„Odată cu interesul crescând al publicului pentru suplimentarea cu vitamine, am vrut să examinăm în continuare legătura dintre nivelurile de vitamina D și severitatea psoriazisului. Puține studii au căutat această asociere în grupuri de oameni, în special în populațiile mari din SUA, sau au examinat această relație prin prisma nutriției clinice”, a spus Cho.

Ce spun cercetările

Pentru noul studiu, cercetătorii au identificat 491 de cazuri de psoriazis de la peste 40.000 de participanți la NHANES, cu 162 de cazuri în perioada 2003-2006 și 329 în perioada 2011-2014.

De asemenea, au extras date despre nivelurile de vitamina D, suprafața corporală auto-raportată afectată de psoriazis și alți factori, inclusiv vârsta, sexul, rasa, indicele de masă corporală și starea de fumat.

După ajustarea pentru factorii stilului de viață, cum ar fi fumatul, analiza a arătat că nivelurile mai scăzute de vitamina D și deficiența vitaminei D au fost asociate semnificativ cu o severitate mai mare a psoriazisului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții cu cea mai mică cantitate de suprafață corporală afectată de psoriazis au avut cel mai mare nivel mediu de vitamina D, în timp ce cei cu cea mai mare zonă afectată au avut cel mai scăzut nivel mediu de vitamina D.

„Doar un studiu anterior, publicat în 2013, a folosit datele NHANES pentru a analiza relația dintre vitamina D și psoriazis. Am putut să adăugăm date mai recente, care au mai mult decât triplat numărul de cazuri de psoriazis analizate, făcând rezultatele noastre mai actualizate și mai puternice din punct de vedere statistic decât datele disponibile anterior”, a spus Lim. 

Deși toxicitatea dietetică a vitaminei D este rară, cercetătorii sfătuiesc persoanele cu psoriazis să-și consulte medicii și dermatologii înainte de a lua suplimente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel