Categories: Stil de viaţă

Legătura dintre trup și suflet. De ce luăm în greutate atunci când suntem nefericiți?

Psihicul uman este foarte complex, iar fiecare persoană are o experiență diferită, în funcție de care manifestă anumite trăiri. Aceste sentimente îți pot pune amprenta în aspectul fizic, sănătatea generală a organismului și poate modifica anumite obiceiuri personale. Iată de ce luăm în greutate atunci când ne confruntăm cu situații dificile în viața noastră și ce control are creierul asupra acestui aspect!

Greutatea corporală depinde de mulți factori, atât interni cât și externi. Cu toate că stilul de viață, alimentația și odihna pot influența aspectul nostru fizic în cea mai mare măsură, există și alți factori mai puțin cunoscuți. Emoțiile și trăirile interioare pot influența organismul și obiceiurile noastre, în aceeași măsură. Legătura dintre trup și suflet este una strânsă, iar atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, creierul nostru caută o metodă care să ne facă fericiți. De multe ori, aceasta este mâncarea, care ajunge să fie consumată în exces. De ce luăm în greutate când simțim emoții negative explică Mihaela Bilic, nutriționist, într-un interviu oferit pentru life.ro.

„Francezii chiar au vorbă: „kilogramele în plus sunt o boală a sufletului” – adică trădează un dezechilibru emoţional. Acesta dezechilibru ne duce spre mâncarea care, în mod spontan, ne asigură homeostazia din creier. Este, dacă vreţi, anestezicul nostru, antidepresivul la care ne este permis să apelăm, dar la care nu ne este ruşine să apelăm! Societatea nu încurajează slăbiciunea psihică.

Dacă omul nu mai are hormon tiroidian, i se dă. Nu îl acuză nimeni că nu îl are. Dacă diabeticul nu are insulină, nu-l acuză nimeni. I se dă insulină şi gata. Dar celui care nu are serotonină? I se cere voinţă, i se cere putere… Când, de fapt, i se poate administra un medicament care poate rezolva problema. Dar nu, acela care ia pastile, este privit ca un om fără voinţă, plin de slăbiciuni, un ciudat! Şi atunci, omul ce face? Se îndreaptă spre mâncare”, explică nutriționistul.

Astfel, pentru a ne echilibra emoțiile, creierul apelează la mâncare. În acest sens, nutriționistul a menționat că mâncarea este folosită drept un refugiu. Pentru multe persoane, substanțele oferite de unele alimente pot crește starea de bine. Din acest motiv, creierul va alege această metodă pentru a ne echilibra sentimentele și pentru a ne ajuta să fim mai fericiți, crescând nivelul de serotonină, hormonul fericirii.

Recent Posts

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

21 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

52 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Citeste si: