Din cuprinsul articolului
Greutatea corporală depinde de mulți factori, atât interni cât și externi. Cu toate că stilul de viață, alimentația și odihna pot influența aspectul nostru fizic în cea mai mare măsură, există și alți factori mai puțin cunoscuți. Emoțiile și trăirile interioare pot influența organismul și obiceiurile noastre, în aceeași măsură. Legătura dintre trup și suflet este una strânsă, iar atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, creierul nostru caută o metodă care să ne facă fericiți. De multe ori, aceasta este mâncarea, care ajunge să fie consumată în exces. De ce luăm în greutate când simțim emoții negative explică Mihaela Bilic, nutriționist, într-un interviu oferit pentru life.ro.
„Francezii chiar au vorbă: „kilogramele în plus sunt o boală a sufletului” – adică trădează un dezechilibru emoţional. Acesta dezechilibru ne duce spre mâncarea care, în mod spontan, ne asigură homeostazia din creier. Este, dacă vreţi, anestezicul nostru, antidepresivul la care ne este permis să apelăm, dar la care nu ne este ruşine să apelăm! Societatea nu încurajează slăbiciunea psihică.
Dacă omul nu mai are hormon tiroidian, i se dă. Nu îl acuză nimeni că nu îl are. Dacă diabeticul nu are insulină, nu-l acuză nimeni. I se dă insulină şi gata. Dar celui care nu are serotonină? I se cere voinţă, i se cere putere… Când, de fapt, i se poate administra un medicament care poate rezolva problema. Dar nu, acela care ia pastile, este privit ca un om fără voinţă, plin de slăbiciuni, un ciudat! Şi atunci, omul ce face? Se îndreaptă spre mâncare”, explică nutriționistul.
Astfel, pentru a ne echilibra emoțiile, creierul apelează la mâncare. În acest sens, nutriționistul a menționat că mâncarea este folosită drept un refugiu. Pentru multe persoane, substanțele oferite de unele alimente pot crește starea de bine. Din acest motiv, creierul va alege această metodă pentru a ne echilibra sentimentele și pentru a ne ajuta să fim mai fericiți, crescând nivelul de serotonină, hormonul fericirii.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…