Legătura dintre somnul insuficient și depresie. Câte ore trebuie să dormi

Legătura dintre somnul insuficient și depresie. Se spune adesea că somnul insuficient și depresia sunt legate. Cu toate acestea, întrebarea „care din cele două are întâietate”  i-a nedumerit pe cercetători, la fel ca clasica dilemă „găină sau ou”.

Dar acum, oarceum dilema a fost oarecum rezolvată. Potrivit unui studiu recent, dormitul mai puțin de cinci ore pe zi crește riscul de a dezvolta depresie de 2,5 ori, în timp ce șansa de a dezvolta un somn slab din cauza depresiei este de doar o treime, a arătat un studiu recent.

Legătura dintre somnul insuficient și depresie. Câte ore trebuie să dormi

„Avem acest scenariu de găină sau de ou între durata suboptimă a somnului și depresie, ele apar frecvent, dar care este primul este în mare parte nerezolvat. Folosind susceptibilitatea genetică la boli, am stabilit că somnul probabil precede simptomele depresive, mai degrabă decât inversul”, a declarat autorul principal Odessa. S. Hamilton de la Institutul de Epidemiologie și Îngrijire a Sănătății UCL într-un comunicat de presă.

Somnul slab a fost adesea considerat o consecință a problemelor de sănătate mintală. Cu toate acestea, cel mai recent studiu publicat în revista Translational Psychiatry sugerează o legătură între somnul scurt consistent și apariția simptomelor depresive.

  • Potrivit studiului, persoanele cu o predispoziție genetică mai puternică de a dormi mai puțin de cinci ore pe zi au avut un risc mai mare de a dezvolta simptome depresive pe o perioadă de 4-12 ani.
  • Între timp, cei cu o înclinație genetică mai mare de a dezvolta depresie nu au avut un risc crescut de a experimenta un somn scurt.

Depresia este în proporție de 35% ereditară

„Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între somnul lung și dezvoltarea simptomelor depresive, participanții care dorm mai mult de nouă ore având de 1,5 ori mai multe șanse de a dezvolta simptome depresive decât cei care dorm în medie șapte ore. Cu toate acestea, simptomele depresive nu au fost asociate cu somnul. mai mult patru până la 12 ani mai târziu, ceea ce corespundea descoperirilor genetice”, se spune în comunicat.

Descoperirile au fost făcute în urma analizării datelor de sănătate de la 7.146 de persoane care au participat la English Longitudinal Study of Aging (ELSA), un studiu populațional reprezentativ la nivel național în Anglia.

Cercetătorii au colectat date din două sondaje efectuate la doi ani, deoarece atât durata somnului, cât și depresia fluctuează în timp. În medie, participanții au dormit șapte ore pe noapte.

La începutul studiului, peste 10% au dormit mai puțin de cinci ore, care au crescut la 15% până la sfârșitul studiului. În această perioadă, proporția participanților cu simptome depresive a crescut de la 8,75 la 11,47%.

Studiile anterioare arată că depresia este 35% ereditară, în timp ce șansa de moștenire este de 40% pentru durata somnului.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: