Legătura dintre microbiom şi apariţia pietrelor la rinichi (STUDIU)

Din cuprinsul articolului

Rinichii filtrează la fiecare 30 de minute tot sângele din organism pentru a elimina toxinele și excesul de lichide. Cu toate acestea, ei trebuie să fie curățați periodic pentru a funcționa mai bine.

De-a lungul timpului, în rinichi se acumulează săruri și toxine, precum și nisip și pietre. Prin urmare, acestea trebuie să fie eliminate pentru a se evita deteriorarea rinichilor.

Un nou studiu relevă că microbiomul uman, care cuprinde trilioane de microorganisme, inclusiv bacterii sănătoas are un rol important în apariţia litiazei renale. Mai exact, specialiştii de la Institutul canadian de cercetări în domeniul sănătăţii Lawson şi Universitatea Western au descoperit că modificările microbiomului în mai multe locuri din organism sunt legate de formarea nefrolitiazei (pietre la rinichi/calculi renali).

Echipa de cercetători a examinat microbiomul intestinal, urinar şi salivar la 83 de pacienţi care aveau pietre la rinichi şi l-a comparat cu 30 de controale sănătoase. Aceştia au descoperit că modificările în toate cele trei cazuri erau legate de formarea pietrelor la rinichi.

„Afecţiunile de pietre la rinichi au crescut în ultimii ani, afectând aproximativ 10% dintre indivizi”, spune dr. Jeremy Burton, cercetător ştiinţific la Institutul Lawson şi preşedinte al Catedrei de cercetare a microbiomului uman şi a probioticelor de la Clinica de sănătate St. Joseph’s (St. Joseph’s).

Impactul tratamentului cu antibiotice

„În timp ce cercetările anterioare au arătat o legătură între microbiomul intestinal şi pietrele la rinichi la cei care au luat antibiotice, am vrut să explorăm şi legătura cu microbiomul uman în speranţa că am putea avansa cunoştinţele şi potenţialele tratamente”, menţionează cercetătorul canadian, potrivit News.ro.

Printre participanţii la studiu s-au numărat persoane care au format pietre la rinichi, care nu au fost expuse la antibiotice în ultimele 90 de zile şi cărora li s-au îndepărtat pietrele prin intervenţie chirurgicală la St. Joseph’s.

Sursă foto: Pixabay

Pietrele la rinichi se formează cel mai frecvent din oxalat de calciu, care este un produs rezidual al organismului. Până acum se credea că persoanele cu microbi intestinali specifici, cum ar fi o bacterie numită Oxalobacter formigenes, care descompune oxalatul, erau mai puţin predispuse la formarea de pietre la rinichi. Acest studiu sugerează că există şi alţi factori.

„Este o poveste mai complexă. Microbii formează un fel de reţea care este stabilă şi benefică la oamenii sănătoşi, dar la cei care au pietre la rinichi, această reţea este distrusă. Ei nu produc aceleaşi vitamine şi metaboliţi utili, nu doar în intestin, ci şi în tractul urinar şi în cavitatea bucală”, explică Dr. Al.

De asemenea, au existat dovezi că persoanele cu pietre la rinichi au fost expuse la mai multe antimicrobiene, deoarece aveau mai multe gene rezistente la antibiotice.

Recent Posts

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 minute ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

35 de minute ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

56 de minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

o oră ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

2 ore ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

2 ore ago

Citeste si: