Un cardiolog a dezvăluit ce legătură există între hipertensiune și demență

Legătura dintre hipertensiune arterială și demență. Demența este o boală neurodegenerativă care afectează abilitățile cognitive. Deși la prima vedere pare că această patologie nu are nicio legătură cu tensiunea arterială, cardiologul Eduard Malev a explicat legătura dintre ele.

Expertul raportează că hipertensiunea arterială netratată este asociată cu un risc crescut de demență. Hipertensiunea arterială și riscul de demență – care este legătura?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cardiologul explică că adesea apariția hipertensiunii la o persoană este o consecință a unei predispoziții genetice. În multe cazuri, boala nu are simptome specifice. Majoritatea oamenilor învață despre problemele de tensiune arterială atunci când se confruntă cu o boală foarte gravă, cum ar fi o criză de hipertensiune arterială.

De asemenea, medicul a comentat despre manifestările nespecifice ale hipertensiunii arteriale.El a remarcat că boala are o varietate de simptome, iar iritabilitatea crescută uneori devine un însoțitor al hipertensiunii arteriale. La 30-40% dintre oameni, hipertensiunea arterială nu se manifestă în niciun fel, dar cu toate acestea au această problemă.

„Senzație de oboseală seara, dureri de cap, iritabilitate, dureri de ochi – acestea sunt semnale la care ar trebui să fii atent”, spune dr. Malev. El adaugă că cifrele presiunii de pe tonometru reflectă forța cu care sângele circulă în organism.

„Când sunt mari, atunci să știți că vasele noastre sunt primele care suferă. Hipertensiunea îi face susceptibili la ateroscleroză”, spune specialistul.

Medicul explică că hipertensivii au creier și rinichi vulnerabili. Dacă nu controlează și corectează hipertensiunea arterială, riscă dezvoltarea encefalopatiei, a demenței, a accidentului vascular cerebral și a insuficienței renale.

Medicul cardiolog v-a recomandat să vă monitorizați constant tensiunea arterială și să solicitați ajutor medical la primele simptome.

Pacienții se plâng de: durere pulsantă periodică în regiunea occipitală; creșterea tensiunii arteriale; greutate și zgomot în cap; greață, amețeli, vedere încețoșată; insomnie, suprasolicitare emoțională; palpitații, dificultăți de respirație la mișcare și în repaus; umflare, tremur și amorțeală a membrelor; durere surdă în regiunea inimii; umflarea feței, retenția de lichide. Insidiositatea hipertensiunii constă în simptome, care sunt volubile sau rămân adesea ascunse.

Dezvoltarea unei patologii periculoase nu este întotdeauna însoțită de manifestarea simptomelor permanente.

Următorii factori pot sta la baza patogenezei bolii: colesterol ridicat, obezitate; diabet zaharat, boli de inimă; stil de viață inactiv; luarea contracepției hormonale; creșterea concentrației de fibrinogen; consumul excesiv de sare; depresie cronică; stres mental sau emoțional; predispoziție ereditară.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

3 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

3 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

4 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

5 ore ago

Citeste si: