Sari la conținut

Legătura dintre grupa de sânge și riscul de cancer. Ce spune un oncolog român

Din cuprinsul articolului

Nu puţine sunt studiile care arată că între grupele de sânge şi bolile de cancer există o legătură. Oamneii de știință americani spun că personele cu anumite grupe de sânge sunt predispuse la îmbolnăvirea de cancer gastric! Potrivit unui mare onoclog român, astfel de studii nu sunt altceva decât „bancuri de prost gust”

Cercetări recente, făcute de oameni de ştiinţă de la universităţile americane au relevat că persoanele care au grupele de sânge A sau B au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de malarie, comparativ cu cei cu grupa 0. Cât priveşte riscul de cancer, cei ce au grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric.

„Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care tipul A de sânge – şi posibil şi B – este la un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Vermont.

”Nu cred în astfel de teorii”

Ei bine, studiile bombastice ale americanilor sunt desfiinţate de către unul dintre cei mai mari doctori oncologi din România, pe care colegii îl „alintă” „dosctorul-ştiinţă”, datorită implicării specialistului în cele mai elaborate studii ştinţifice din domeniul oncologiei.

„Nu cred în astfel de speculaţii. Tot felul de teorii aberante în medicină au apărut încă de pe vremea lui Hypocrate. Şi studiul acesta este doar un banc de prost gust. Nu există niciun fel de dovezi ştinţifice care să coreleze grupele de sânge cu apariţia cancerului. Eu n-am vazut niciun fel de argument ştinţific legat de acest aspect, şi mă ocup de zeci de ani de domeniul oncologiei, unde merg la foarte multe congrese internaţionale, foarte elaborate”, a declarat pentru EVZ dr. oncolog Florin Băcanu, vicepreședinte al Societății Naţionale de Oncologie.

Potrivit specialistului, astfel de studii nu fac decât să ne inducă ideea că bolile oncologice ţin de destin, în sensul că dacă avem o anumită grupă de sânge „cu risc” suntem sortiţi îmbolnăvirii!

Dr. Florin Băcanu crede însă foarte mult în terapiile revoluţionare de vindecare a cancerului, precum „terapiile –ţintă”

„O metodă revoluționară de tratare a cancerului se numește «terapia-țintă». Ea are ca efect tratarea bolii strict la nivel local. De exemplu, în viitor s-ar putea renunța la chimioterapie, care este asemenea unei împușcături cu alice, care afectează întregul organism, și se va lucra cu așa-numitele «rachete inteligente ». Este ca în cazul unui război inteligent. Dacă vreau să elimin un terorist care se ascunde într-o peșteră, nu bombardez tot muntele, ci trimit o rachetă după el în peșteră, ca să-l detecteze după căldură”, ne-a explicat dr. Florin Băcanu. Specialistul spune că, pe de-o parte, această metodă acționează mai bine asupra bolii, iar pe de altă parte, se reduc foarte mult efectele adverse ale tratamentelor actuale, cum este, de exemplu, chimioterapia.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel