Sari la conținut

Legătura dintre depresie și diabet. Studiu surprinzător despre tulburările de somn la diabetici 

tulburare somn
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Somnul și riscul de boli de inimă.

Legătura dintre depresie și diabet. Potrivit unui studiu, diabeticii care sunt „bufnițe de noapte” sau persoanele care stau până târziu și dorm până târziu, au un risc mai mare de depresie decât persoanele cu alte tipuri de somn.

Potrivit cercetării, dacă acest lucru se va confirma, ar putea avea aplicații semnificative pentru pacienții cu diabet; deși depresia este neobișnuită în această categorie demografică, poate fi deosebit de periculoasă dacă nu este tratată.

Legătura dintre depresie și diabet. Studiu surprinzător despre tulburările de somn la diabetici 

Studiul a constatat că pacienții cu diabet care stau treji târziu noaptea și dorm dimineața târziu au mai multe șanse să raporteze simptome de depresie, relatează Time. Cu toate acestea, studiul a remarcat doar o legătură între cele două modele de comportament și nu a putut dovedi o relație cauză-efect.

Pentru studiu, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Mahidol din Thailanda au solicitat 476 de voluntari din Chicago și Thailanda cu diabet să completeze un chestionar despre starea lor de spirit, calitățile somnului și la ce oră au preferat să adoarmă și să se trezească.

Rezultatele au arătat că, indiferent de locul în care locuiau respondenții din lume, cei care au rămas treji mai târziu au avut mai multe șanse de a prezenta simptome de depresie. Potrivit cercetătorilor, aceste constatări sunt deosebit de importante, deoarece pot ajuta furnizorii de servicii de sănătate să diagnosticheze mai bine depresia la pacienții cu diabet.

De exemplu, Time a raportat că diabeticii depresivi sunt mai puțin capabili să-și gestioneze boala și pot avea mai multe șanse de a dezvolta complicații. Potrivit Clinicii Mayo, acestea pot include leziuni ale nervilor, leziuni ale rinichilor, leziuni oculare sau chiar leziuni ale picioarelor.

„Avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a explora o combinație de intervenții care ajută la sincronizarea circadiană, cum ar fi terapia cu lumină și melatonina”, a explicat investigatorul principal Sirimon Reutrakul.

„Aflarea mai multor lucruri despre relația dintre depresie și funcționarea circadiană ne-ar putea ajuta să descoperim strategii de îmbunătățire a sănătății fizice și mentale a pacienților cu diabet zaharat.”

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor fi utile nu numai pentru pacienții cu diabet și pentru medicii lor, ci și pentru publicul larg, ca un semnal de alarmă pentru cât de important poate fi să dormi suficient în fiecare noapte.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel