Sari la conținut

Legătura dintre demență și osteoporoză. Densitatea scăzută a oaselor afectează creierul

Obicei care duce la osteoporoza
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos caracterizată prin pierderea masei osoase și deteriorarea structurii țesutului osos, ceea ce duce la fragilitate și fragilitate crescută a oaselor. Aceasta este o boală progresivă și frecvent întâlnită, în special la femei după menopauză, dar poate afecta și bărbații și persoanele mai tinere.

Starea oaselor influențează sănătatea creierului? Într-un studiu recent, cercetătorii au investigat legătura dintre densitatea minerală osoasă și demență la pacienții în vârstă.

S-a descoperit că densitatea osoasă scăzută este legată de un risc mai mare de demență mai târziu în viață. Sunt necesare însă cercetări suplimentare, deoarece constatările arată o corelație, nu o cauzalitate.

Peste 55 de milioane de oameni la nivel global suferă de demență. Până în 2050, se estimează că această cifră va crește la 139 de milioane de oameni.

Studiile au sugerat o legătură între densitatea minerală osoasă și demență. Deși, rămâne necunoscut dacă cele două sunt legate cauzal, densitatea minerală osoasă este un predictor important al fracturii, care poate duce la pierderea independenței în rândul celor cu demență.

Informațiile despre măsura în care pierderea osoasă există înainte de debutul demenței ar putea ajuta la dezvoltarea strategiilor preventive care să optimizeze sănătatea și îngrijirea pacienților cu demență.

Recent, cercetătorii au examinat legătura dintre densitatea minerală osoasă și incidența demenței. Ei au descoperit că persoanele cu densitate minerală osoasă scăzută aveau un risc mai mare de a dezvolta demență.

Studiul apare în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Sănătatea precară a oaselor este asociată cu un risc mai mare de demență

Pentru studiu, cercetătorii au examinat datele medicale de la 3.651 de participanți fără demență care au fost supuși radiografiilor pentru a-și evalua sănătatea oaselor între anii 2002 și 2005.

Cercetătorii au inclus și date demografice în analiza lor, inclusiv nivelul de educație, statutul de fumător, nivelurile de colesterol, riscul de comorbidități și date despre riscul genetic, printre altele.

Pacienții aveau în medie 72 de ani, iar 57,9% erau femei. Au fost urmăriți timp de aproximativ 11 ani.

În timpul urmăririi, 18,8% dintre participanți au dezvoltat demență, dintre care 76,7% au dezvoltat boala Alzheimer.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că densitatea osoasă totală scăzută și densitatea osoasă mai scăzută în colul femural – osul care leagă coapsa de pelvis – au fost legate de risc crescut de demență.

Ei au descoperit, de asemenea, că un scor scăzut al osului trabecular – o măsură a microarhitecturii osoase în coloana inferioară – a fost legat de un risc crescut de demență.

Ei au remarcat, totuși, că descoperirile lor contrastează cercetările anterioare, deoarece nu susțin o legătură între riscul de demență și densitatea minerală osoasă a coloanei lombare – cele cinci oase din coloana inferioară.

De asemenea, contrastând studiile anterioare, ei au descoperit că densitatea minerală osoasă scăzută a crescut riscul de demență la bărbați, dar nu la femei.

Cum afectează densitatea osoasă sănătatea creierului

Întrebat cum ar putea explica legătura dintre densitatea osoasă scăzută și riscul de demență, dr. Nahid Rianon, profesor de medicină la McGovern Medical School de la UTHealth Houston, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today:

„Acesta este un studiu foarte valoros; cu toate acestea, într-un studiu de asociere ca acesta, nu putem fi siguri dacă densitatea osoasă scăzută cauzează demență, sau dacă demența provoacă o densitate osoasă scăzută, sau dacă densitatea osoasă și demența au un factor de risc comun.

Dr. Robert Wiggins, neurolog la Novant Health, de asemenea, care nu este implicat în studiu, a fost de acord că este dificil de știut cum densitatea osoasă poate fi legată de demență. Dr. Wiggins a spus:

„Sănătatea oaselor și a creierului depind ambele de o interacțiune complexă între factorii hormonali, nutriționali, genetici și alți factori externi de mediu. Totuși, ceea ce știm este că lucruri precum o dietă nutritivă și un stil de viață activ vor duce atât la îmbunătățirea sănătății oaselor, cât și a creierului. Cercetările viitoare vor investiga dacă există ceva inerent în densitatea osoasă scăzută care cauzează riscul crescut de demență sau dacă un factor comun atât pentru sănătatea oaselor, cât și a creierului cauzează această asociere.”

Dr. Andrew Evans, un neurolog de la Novant Health, care nu este implicat în studiu, a mai spus pentru MNT că densitatea osoasă scăzută și demența pot apărea întâmplător din cauze comune. Dr. Evans a remarcat:

„Atât densitatea osoasă scăzută, cât și demența pot fi influențate de dietă și exerciții fizice. În cazul demenței, este dovedit că aceste activități și comportamente ne pot afecta sănătatea cognitivă. În mod similar, o persoană cu o alimentație haotică și care nu face exerciții fizice poate avea o densitate osoasă mai mică.”

Limitările și implicațiile studiului

Dr. Wiggins a spus că, deoarece majoritatea pacienților incluși în acest studiu aveau 70 de ani și erau de origine europeană, este posibil să nu se aplice altor populații, chiar dacă alte studii au descris asociații similare.

„Întrucât acest studiu arată doar o asociere între sănătatea oaselor și a creierului, trebuie să fim atenți să nu presupunem că scăderea densității osoase în sine provoacă demență”, a menționat el.

Dr. Karen D. Sullivan, neuropsiholog certificat care nu este implicat în studiu, a declarat pentru MNT:

„Implicațiile acestui studiu sunt că persoanele care au o densitate osoasă scăzută pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta demență. Acest studiu se adaugă la corpul convingător de cercetări care sugerează că menținerea integrității sănătății osoase este o parte importantă a îmbătrânirii sănătoase”, a remarcat dr. Sullivan.

Strategiile bazate pe dovezi pentru optimizarea sănătății oaselor după vârsta de 50 de ani includ prioritizarea proteinelor animale/plante de înaltă calitate, acizilor grași polinesaturați, fructelor și legumelor bogate în potasiu, fibre și alimente bogate în calciu și vitamina D, care au cel mai mult sprijin în cercetare. De asemenea, sunt necesare exerciții de încărcare cu greutăți și de rezistență în mod regulat pentru a menține oasele puternice și sănătoase pe măsură ce îmbătrânim”, a concluzionat ea.

Cum evaluam densitatea osoasa?

Pentru cuantificarea densitatii osoase, in momentul de fata se utilizeaza o metoda neinvaziva ce foloseste raze X (expunere minima) numita osteodensitometrie. Acest tip de analiza nu necesita o pregatire speciala in prealabil, rezultatul fiind obtinut in 10-15 minute

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel