Din cuprinsul articolului
Studiu SAC 2020. Legătura dintre creșterea tensiunii arteriale și COVID-19.
Carantina din cauza pandemiei COVID-19 este asociată cu o creștere a tensiunii arteriale crescute în rândul pacienților internați în situații de urgență. Aceasta este constatarea unui studiu prezentat la cel de-al 46-lea Congres Argentinian de Cardiologie (SAC).
SAC 2020 este o întâlnire virtuală ce se desfășoară în perioada 19-21 noiembrie. Facultatea Societății Europene de Cardiologie (ESC) va participa la sesiuni științifice comune cu Societatea Argentiniană de Cardiologie ca parte a programului ESC Global Activities.
Autorul studiului, Dr. Matías Fosco, de la Spitalul Universitar Fundația Favaloro, Buenos Aires, a declarat că admiterea la Urgențe în perioada carantinei a fost legată de o creștere cu 37% a șanselor de a avea tensiune arterială crescută, potrivit eurekaler.org.
„Admiterea la serviciul de urgență în timpul perioadei obligatorii de izolare socială a fost legată de o creștere cu 37% a șanselor de a avea tensiune arterială crescută. Chiar și după luarea în considerare a vârstei, sexului, lunii, zilei și orei consultării sau dacă pacientul a fost adus sau nu cu ambulanța „, a declarat dr. Matías Fosco.
Izolarea socială obligatorie datorată COVID-19 a fost implementată pe 20 martie în Argentina. Oamenilor li s-a spus să rămână acasă, cu excepția lucrătorilor esențiali (de exemplu, medici și asistenți medicali). Publicului larg i s-a permis să plece de acasă doar pentru a cumpăra produse alimentare, medicamente și produse de curățenie. Școlile și universitățile au fost închise, iar evenimentele publice au fost suspendate.
„După ce a început izolarea socială, am observat că mai mulți pacienți care ajung în situații de urgență aveau tensiune arterială crescută. Am realizat acest studiu pentru a confirma sau respinge această impresie”, ”, a spus dr. Fosco.
Studiul a fost realizat în secția de urgență a Spitalului Universitar Fundația Favaloro. Frecvența tensiunii arteriale crescute la pacienții cu vârsta de 21 ani și peste în timpul izolării sociale de trei luni (20 martie – 25 iunie 2020) a fost comparată cu două perioade de timp anterioare. Aceleași trei luni în 2019 (21 martie – 27 iunie 2019). Și cele trei luni imediat anterioare izolării sociale (13 decembrie 2019 – 19 martie 2020).
Tensiunea arterială este o măsurătoare standard la internarea în secția de urgență și aproape fiecare pacient (98,2%) internat între 21 martie 2019 și 25 iunie 2020 a fost inclus în studiu. Cele mai frecvente motive pentru internare au fost durerea toracică, respirația scurtă, amețeala, durerea abdominală, febra, tusea și hipertensiunea.
Studiul a inclus 12.241 de pacienți. Vârsta medie a fost de 57 de ani și 45,6% au fost femei. În perioada de trei luni de izolare, 1.643 de pacienți au fost internați la secția de urgență. Aceasta a fost cu 56,9% mai mică decât în aceleași trei luni din 2019 (3.810 pacienți). Și cu 53,9% mai mică decât în cele trei luni imediat anterioare izolării sociale (3.563 pacienți).
În timpul perioadei de izolare socială, 391 (23,8%) pacienți internați în situații de urgență au avut tensiune arterială crescută. Această proporție a fost semnificativ mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2019, când era de 17,5% și comparativ cu cele trei luni înainte de izolarea socială, când era de 15,4% (p <0,01).
„Există mai multe motive posibile pentru legătura dintre izolarea socială și hipertensiunea arterială. De exemplu, stresul crescut din cauza pandemiei, cu contact personal limitat și apariția sau exacerbarea dificultăților financiare sau familiale. Comportamentele modificate pot au jucat un rol, cu un aport mai mare de alimente și alcool, stiluri de viață sedentare și creștere în greutate”, a spus dr. Fosco.
Dr. Fosco a menționat că motivele admiterii au fost similare între perioadele studiate, deci nu au fost responsabili pentru creșterea tensiunii arteriale.
„Este posibil ca pacienții să fi simțit mai multă tensiune psihologică în timpul transportului la spital din cauza restricțiilor de călătorie și a controalelor poliției și a fricii de a se infecta cu coronavirus după plecarea de acasă. Pe lângă asta, pacienți care se tratau deja pentru tensiune arterială crescută, ar fi putut să se oprească din a-și lua medicamentele din cauza avertismentelor preliminare cu privire la posibilele efecte adverse asupra rezultatelor COVID-19 (care au fost ulterior respinse)”, a mai spus dr. Matias Fosco.
„Controlul tensiunii arteriale ajută la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor grave cauzate de COVID-19. Deci este esențial să menținem obiceiuri de viață sănătoase, chiar și în condiții de izolare socială și blocare. Multe reglementări legate de pandemie s-au relaxat acum și cercetăm dacă acest lucru se reflectă în tensiunea arterială a pacienților internați în situații de urgență”, a concluzionat doctorul.
„Acest studiu ilustrează daunele colaterale generate de izolare. A existat o scădere semnificativă a consultărilor persoanelor care suferă de boli de inimă. Ceea ce duce inevitabil la complicații evitabile.
Dar aș dori să subliniez daune psihologice evidențiate de autori, pe care le percepem zilnic în cadrul consultărilor. E vorba de frică, lipsă de speranță, iritabilitate și dificultăți de concentrare. Acest lucru afectează relațiile interumane și sănătatea fizică. Acest studiu pune accentul pe consecințele concomitente ale focarului și restricțiile utilizate pentru a lupta împotriva ei”, a declarat și Dr. Héctor Deschle, președintele programului științific al SAC 2020.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…