Sari la conținut

Legătura dintre cresterea numarului de cancere rare si neobisnuite și pandemia de Covid

cancer
Sursa foto: health.harvard.edu
Cancer

Din cuprinsul articolului

Legătura dintre cancer și Covid. Specialiștii care investighează creșterea numărului de cancere rare și neobișnuite la tineri își îndreaptă atenția către un factor inedit: Covidul. Studiile preliminare pe celule sugerează că virusul ar putea contribui la proliferarea tumorilor și ar putea inhiba capacitatea organismului de a le combate.

Kasra Jahankhani, un imunolog iranian și cercetător principal al unui raport din 2023 pe această temă, a declarat pentru Daily Mail: „Aceasta este o ipoteză controversată și au apărut numeroase dezbateri în jurul acestei chestiuni, dar credem că există mai multe mecanisme prin care infecția cu SARS-CoV-2 ar putea influența evoluția cancerului”.

Studiile sale au indicat că coronavirusul poate altera genele care, de obicei, împiedică formarea tumorilor și poate provoca inflamație generalizată în întregul corp. Această inflamație, asociată cu o imunitate scăzută, ar putea favoriza dezvoltarea celulelor canceroase în diverse organe, au notat cercetătorii.

Dr. Landau, oncolog și colaborator pentru The Mesothelioma Center la Asbestos.com, a subliniat că asocierea dintre virusuri și cancer este lamentabil de frecventă. De exemplu, în cazul virusului papiloma uman (HPV), se consideră că virusul însuși poate insera ADN-ul său în celulele organismului, declanșând astfel mutații care conduc la formarea celulelor canceroase.

În ultimii ani, diagnosticările de cancer colorectal, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani, au ajuns la cote epidemice. Aproape 18.000 de cazuri sunt identificate în fiecare an în SUA în această categorie de vârstă, față de 12.000 pe an înainte de anul 2000. De asemenea, experții avertizează că decesele cauzate de cancerul colorectal în rândul tinerilor ar putea să se dubleze până în 2030.

Legătura dintre cancer și Covid

Una dintre posibilele legături dintre Covid și cancer este o genă numită P53, care inhibă formarea tumorilor prin blocarea diviziunii celulelor cu ADN mutat sau deteriorat, a explicat Jahankhani. Echipa sa de cercetare a constatat că SARS-CoV-2 poate „degrada” această genă supresoare a tumorilor P53 și poate bloca eficient funcționarea acesteia.

Un alt aspect implică sistemul renină-angiotensină-aldosteron (RAAS), esențial în reglarea tensiunii arteriale în corp. Când virusul SARS-CoV-2 se leagă de receptorul ACE2, acest lucru perturbă funcționarea corespunzătoare a RAAS. Această disfuncție conduce la inflamație și stres oxidativ, factori cunoscuți pentru progresia și dezvoltarea cancerului.

O altă conexiune posibilă între Covid și cancer este prin intermediul proteinelor numite citokine. La expunerea la un virus, organismul uman eliberează o cantitate excesivă de citokine, suprasolicitând sistemul imunitar și declanșând un răspuns inflamator intensificat. Inflamația persistentă poate deteriora țesuturile și ADN-ul și a fost asociată cu apariția unor afecțiuni autoimune, precum și a cancerului. Deoarece infecția cu Covid afectează direct și indirect mai multe organe, inclusiv plămânii, creierul și rinichii, există suspiciunea că celulele stem canceroase pot să apară în diverse organe.

Celulele stem sunt celule cu capacitatea de a se diferenția în mai multe tipuri de celule din corp. În cazul celulelor stem canceroase, acestea apar în tumori și au capacitatea de a se multiplica și de a se regenera, contribuind astfel la creșterea și răspândirea tumorii. Acestea pot avea originea în celulele stem adulte ale țesuturilor și pot iniția formarea unei tumori, mai ales în condiții inflamatorii induse de Covid.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel