Din cuprinsul articolului
Legătura dintre colesterol și ficat. Metode de reducere a colesterolului.
Funcția ficatului și colesterolul sunt mult mai strâns legate decât credeam până acum. Persoanele cu colesterol în sânge sunt mai predispuse să dezvolte boala hepatică grasă non-alcoolică, iar problemele hepatice cresc probabilitatea de a avea colesterol crescut. Este vorba de un cerc virtuos pe care trebuie să-l rupem.
Toată lumea are colesterol în sânge, dar nivelurile ridicate pot duce la acumularea de grăsime în ficat și pot afecta ficatul.
Legătura dintre colesterol și ficat. Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanță grasă care este vitală pentru buna funcționare a organismului. Ficatul joacă un rol cheie în reglarea nivelului de colesterol din organism:
- în primul rând, face ca colesterolul să fie livrat către celulele care au nevoie de el în jurul corpului
- iar, în al doilea rând, prin eliminarea colesterolului prin transformarea acestuia în săruri biliare, astfel încât organismul să poată scăpa de el în bilă și fecale.
Dacă ficatul dumneavoastră este afectat sau funcționează prost, producția de bilă poate fi redusă, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de colesterol.
Tipuri de colesterol
Există două tipuri principale de colesterol transportat în sânge de proteine.
1. Lipoproteine de înaltă densitate (HDL) – denumită și „colesterol bun”, deoarece nivelurile mai mari sunt mai bune
2. Lipoproteine cu densitate joasă (LDL) – denumită și „colesterol rău”, deoarece prea mult poate înfunda arterele.
Care ar trebui să fie nivelul meu de colesterol? Deoarece de obicei nu există simptome de colesterol crescut în sânge, este greu de spus dacă aveți colesterol ridicat fără a face un test de sânge. Nivelurile totale de colesterol ar trebui să fie de 5 mmol/L sau mai puțin pentru adulții sănătoși.
Metode de reducere a colesterolului
Există câteva ajustări simple ale dietei și ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă reduceți colesterolul. Iată câteva idei.
- O dietă sănătoasă cu multe alimente pe bază de plante și cereale integrale.
- Limitarea sau evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul, untura, carnea grasă, cârnații, brânza, plăcintele și prăjiturile. Alegeți, în schimb, alimente care conțin grăsimi nesaturate.
- Sport regulat
- Renunțarea la fumat