Sari la conținut

Legătura dintre bacteriile din intestine și lupta cu cancerul

Un studiu recent a scos la iveală că bacteriile intestinale joacă un rol important în lupta cu cancerul. Mai exact, acestea întăresc sistemul imunitar pentru a combate mai eficient tumorile. Această descoperire poate duce la îmbunătățirea și personalizarea tratamentelor cu imunoterapie, împotriva cancerului. 

Imunoterapia este un termen folosit pentru a descrie tratamentele care îmbunătățesc abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu cancerul. În cazul imunoterapiei se folosesc medicamente numite inhibitori imuni ai punctelor de control. Acestea blochează proteinele pe care le produc celulele canceroase pentru a se apăra de sistemul imunitar.

Bacteriile intestinale și lupta cu cancerul

Din păcate, nu toate tipurile de cancer sunt responsive la tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control. Însă, noul studiu ajută la identificarea pacienților care pot avea cele mai bune efecte de pe urma tratamentelor cu imunoterapie. Această informație are legătură cu mecanismul molecular prin care bacteriile intestinale interacționează cu sistemul imunitar pentru a-i influența abilitatea de a lupta cu cancerul.

Cercetători de la Institutul Medical Sanford Burnham Prebys Medical Discovery din California au identificat 11 tulpini de bacterii intestinale. Au demonstrate într-un studiu pe șoareci că înteracțiunea bacteriilor cu sistemul imunitar a contribuit la încetinirea creșterii tumorilor de melanom (cancer de piele).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel