Categories: Ştiri sănătate

Lecția pe care trebuie să o învățăm. Dr. Bilic: Poate exista în meniu preparate cu multă grăsime

Lecția pe care trebuie să o învățăm. O lecție alimentară este bine-venită la orice vârstă. Însă inceperea unei educatii alimentare din copilarie are drept rezultat învățarea principiilor corecte de nutritie. Nu e suficient, principiile trebuie respectate de-a lungul intregii vieti.

Lecție despre educație alimentară cu dr. Bilic: Faceți diferența dintre gustare și ronțăială

În acest context, medicul Mihaela Bilic o împărtășit câteva reguli ce trebuie respectate, în primul rând de părinți, apoi de copii. Cu alte cuvinte, cei mici sunt o oglinda în care se reflectă obiceiurile alimentare ale parintilor.

Redăm integral postarea medicului Mihaela Bilic:

„Educația alimentară la copii👫

Odată cu începerea școlii încep și grijile părinților legate de alimentația celor mici. Ce înseamnă mâncare sănătoasă pentru un copil, ce să-i pun în pachetul pentru școală, câte gustări trebuie să aibă în meniu, care e porția corectă, ce ne facem cu pofta de dulce și cu produsele ambalate… iată doar câteva dintre întrebările care necesită răspuns!

Este rolul părinților să stabilească un program

Contrar părerii generale copiii nu au capacitatea sa aleagă singuri o alimentație variată și echilibrată. Este rolul părinților să stabilească un program, să învețe copilul să se spele, să meargă la școală, să-și facă lecțiile și să mănânce corect. Voi faceți regulile, cel mic le respectă!

Dr. Bilic: Nu există un meniu special pentru copii

  • Regula numărul unu: nu există un meniu special pentru copii, ei trebuie să mănânce ce mănâncă restul familiei. Meniul nu se stabilește în funcție de preferințele copilului, e important ca cel mic să se adapteze la meniul celorlalți, să-și dezvolte gustul și să-și diversifice alimentația
  • Repetiția e mama învățăturii! Chiar dacă copilul refuză ce ați preparat, el trebuie măcar să guste înainte de a hotărî dacă îi place sau nu. Țineți cont ca un copil refuză automat orice preparat nou și este nevoie să guste de 5 ori dintr-un aliment ca să se obișnuiască cu el. Perseverați și insistați, eforturile or să vă fie recompensate!
  • Faceți diferența dintre gustare și ronțăială. Copiii au nevoie de gustare când au făcut un efort fizic mare și le e foame. Ronțăiăla e un obicei care alungă plictiseala sau calmează emoțiile negative. Atenție la produsele ambalate, au volum mic și calorii multe. Mai bine un sendviș decât un pachet de chipsuri

Dați-le sarcini în bucătărie

  • Implicați copiii la gătit și la pregătirea mesei. Ca să-i familiarizați cu alimentele, luați-i cu voi la cumpărături și dați-le sarcini în bucătărie: tăiat și curățat de legume, mestecat în cratiță. Copiii nu vor refuza niciodată mâncarea pe care au gătit-o și nici farfuriile pe care le-au decorat cu mâna lor!

Poate exista în meniu preparate cu multă grăsime sau zahăr

  • Păstrați-vă calmul și răbdarea. Chiar dacă există reguli în familie, nu vă transformați în dictatori rămâneți flexibili și înțelegători. Poate exista în meniu preparate cu multă grăsime sau zahăr, prăjeli și fast-food. Dacă sunt ocazionale nu e nicio problemă, echilibrul alimentar nu se realizează la o singură masă, ci într-o săptămână.
  • Respectați emoțiile celor mici. Ca și noi, adulții, copiii au dreptul să nu fie în cea mai bună dispoziție. Dacă refuză să mănânce nu vă alarmați, vor mânca la masa următoare. Dacă mănâncă emoțional, ca să se liniștească, treceți cu vederea, cu siguranță și voi ați făcut asta!
  • Mâncăm la masă, nu în canapea. Copiii trebuie să învețe de mici că mâncarea nu poate fi savurată și apreciată corect decât atunci când stăm la masă și toată atenția este în farfurie, nu într-un ecran. Făceți-vă timp să mâncați împreună, fără grabă, nervi și stres. Stați de vorbă, dați note alimentelor, mâncați cu simțurile. Curiozitatea și imaginația copiilor nu au limite, depinde de voi să le creați o relație pozitivă cu mâncarea”, conchide medicul, pe Facebook.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

30 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: