Consumate crude, semințele fructelor și legumelor sunt adevărate medicamente naturiste, iar românii sunt campioni la ronțăitul lor, cu precădere cele de floarea-soarelui și de dovleac.
Semințele sunt, în mod real, leacuri valoroase pentru diferite afecțiuni. În tradiția veche românească, semințele erau considerate păstrătoarele vieții, lucru demonstrat și de cercetările moderne care au arătat că, înainte de a se transforma în plante verzi, semințele conțin energii uriașe și substanțe benefice pentru organism. Terapia cu semințe nu presupune consumul exclusiv al acestora, ci în combinație cu un regim sănătos bazat pe legume și fructe.
Pentru a fi eficiente terapeutic, semințele se mănâncă neprăjite. Prin preparare termică, este distrusă cea mai mare parte a proprietăților lor terapeutice.
Din semințe se pot prepara și remedii sub formă de pulberi, tincturi, uleiuri, macerate sau cataplasme.
Mai trebuie știut că semințele, deși par uscate și moarte, sunt organisme vii, bogate în nutrienți. De aceea, semințele consumate între mese, în locul gustărilor, pe lângă rolul extrem de benefic, sunt și sățioase. Nu întâmplător, terapia cu semințe este inclusă în regimurile dietetice.
Nutriționiștii japonezi pun semințele de dovleac pe primele locuri în tabelul produselor alimentare, deoarece conțin 36-52% grăsimi, vitamine și microelemente, mai ales zinc.
Sunt recomandate în bolile prostatei, în constipație și balonare. Sunt diuretice, întăresc mușchiul cardiac, tonifică rinichii, ajută la creșterea părului, reglează colesterolul, elimină metalele grele din organism. Au și rol adjuvant în cancer, leucemie, scleroză sau diverse boli greu vindecabile.
Pentru tratarea acestor afecțiuni, se prepară un lapte de dovleac, dintr-un pahar de semințe pisate într-un vas de ceramică sau sticlă și trei pahare de apă clocotită.
Se strecoară, se stoarce bine terciul și se bea lichidul obținut, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar, înainte de masă.
În cosmetică, semințele de dovleac sunt folosite pentru împrospătarea tenului. Semințele crude se pisează bine, se amestecă în apă clocotită, până se obține o pastă omogenă, de consistența unei smântâni groase, care se aplică pe față, timp de 15-20 de minute, apoi se clătește cu apă.