Din cuprinsul articolului
Ciroza este o etapă târzie de cicatrizare (fibroză) a ficatului cauzată de multe forme de boli și afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita și alcoolismul cronic.
De fiecare dată când ficatul dumneavoastră este rănit – fie din cauza unei boli, a consumului excesiv de alcool sau a unei alte cauze – acesta încearcă să se repare singur. În acest proces, se formează țesut cicatricial. Pe măsură ce ciroza progresează, se formează tot mai mult țesut cicatricial, ceea ce face dificilă funcționarea ficatului (ciroză decompensată). Ciroza avansată pune viața în pericol.
Leziunile hepatice cauzate de ciroză, în general, nu pot fi anulate. Potrivit Mayo Clinic dacă ciroza hepatică este diagnosticată devreme și cauza este tratată, daunele suplimentare pot fi limitate și, rareori, inversate.
Simptome ciroza hepatică
Ciroza adesea nu are semne sau simptome până când afectarea ficatului este extinsă. Când apar semne și simptome, acestea pot include:
- Oboseală
- Sângerare sau te învinețești cu ușurință
- Pierderea poftei de mâncare
- Greaţă
- Umflarea picioarelor sau gleznelor (edem)
- Pierdere în greutate
- Piele iritata
- Decolorare galbenă a pielii și ochilor (icter)
- Acumulare de lichid în abdomen (ascita)
- Vase de sânge asemănătoare unui păianjen pe piele
- Roșeață în palmele mâinilor
- Pentru femei, absenta sau pierderea menstruatiei care nu are legatura cu menopauza
- Pentru bărbați, pierderea apetitului sexual, mărirea sânilor (ginecomastie) sau atrofie testiculară
- Confuzie, somnolență și vorbire tulbure (encefalopatie hepatică)
Leacuri naturale pentru ciroză hepatică recomandate de prof. dr. Constantin Pârvu
Pentru nimeni nu mai este o noutătate că plantele medicinale pot fi utilizate ca tratamente eficiente în numeroase afecțiuni. Marele savant botanist, prof. dr. Constantin Pârvu, laureat al Premiului Academiei Române pentru uimitoarele sale lucrări de botanică şi de fitoterapie, a recomandat un leac natural pentru ciroza hepatică.
Cătina albă
Se consumă 6 linguri de fructe proaspete, de 3 ori pe zi – 2 linguri dimineaţa, 2 linguri la prânz şi 2 linguri seara. Fructele se sfărâma bine în gură, apoi se înghit, fără a se bea apă după ele.
Cătină albă cu miere
Se culege cătină albă, se pune într-un borcan de 800 gr. şi peste ele se toarnă miere. Se lasă la întuneric, în vas acoperit, şi se poate consuma după aproximativ 3 luni. Se consumă 2 linguri pe zi.
Ulei de cătină albă
Se ia câte 1 linguriţă de ulei de cătină albă (se găseşte în farmacii, magazine naturiste), de 3 ori pe zi, după fiecare masă.