Sari la conținut

Leacuri băbești care chiar funcționează

retete naturale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Retete de la bunica pentru gat dureros

Comprese cu cartofi raşi şi gargară cu sare sau bicarbonat pentru dureri în gât, şosete înmuiate în oţet pentru scăderea febrei, spălături vaginale cu bicarbonat anti-candidoză, infuzie de tei pentru insomnii şi ceai de mentă pentru diaree- acestea sunt cele mai cunoscute, dar şi cele mai eficiente leacuri băbeşti.

Cartofi raşi pentru roşu în gât. Leac din bătrâni, cataplasmele cu cartofi raşi vindecă „roşul în gât”.

Puneţi cartofii raşi într-un tifon sau într-un săculeţ, stropiţi-l cu spirt, după care aplicaţi pe gâtul inflamat timp de câteva minute.

„Sunt eficiente şi în cazul durerilor de cap şi calmează tusea seacă”, spune medicul pediatru Rodica Nanu.

Oţet. Picioarele umflate se tratează cu băi de apă călduţă amestecată cu trei-patru pahare de oţet de mere. Menţineţi până simţiţi că picioarele s-au odihnit. Nu le ştergeţi, lăsaţi-le să se usuce de la sine, iar dacă aveţi dureri puternice înveliţi picioarele în comprese cu oţet.

Şosetele înmuiate în oţet şi frecţiile cu oţet sau spirt sunt cele mai vechi leacuri cu care bunica scotea răceala din corp şi scădea febra. „Pentru copiii sub doi ani recomand părinţilor să le stropească şosetele de bumbac cu oţet, nu cu spirt sau ţuică pentru că se pot intoxica cu alcool. Este bine să dilueze oţetul cu apă (o măsură de apă la una de oţet)”, este sfatul pediatrului.

Medicul are şi mai multă încredere în cataplasmele cu apă caldă, pentru scăderea febrei. „Înmuiaţi o cârpă mai mare sau un cearşaf în apă caldă şi înveliţi copilul de la subraţ până la genunchi, evitând extremităţile. Îndesaţi cârpa în zona inghinală, pe acolo trec vase mari de sânge. Apa trebuie să fie caldă (36 de grade), în niciun caz rece, pentru că poate face şoc hipotermic. Mulţi copii au ajuns la reanimare din cauza asta”, adaugă ea.

Gargara cu sare e un remediu bun pentru durerile în gât. „Amestecaţi o linguriţă de sare la un litru de apă şi faceţi gargară după masă sau oricând apar dureri. Nu mâncaţi o jumătate de oră ca să-şi facă efectul”, recomandă pediatrul.

Bicarbonat de sodiu. Spălăturile vaginale cu bicarbonat ţin în frâu candidoza şi ameliorează simptomele (mâncărime, secreţii abundente). „Amestecaţi un litru de apă călduţă cu 20 de grame de bicarbonat de sodiu şi faceţi spălături vaginale seara, înainte de culcare, trei zile la rând. După cura cu bicarbonat, e necesar să începeţi tratamentul cu antifungice, pentru a trata şi cauza bolii”, re co mandă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie.

Ceaiuri împotriva tusei şi a insomniilor

  • Ceaiul de mentă ameliorează diareea, în combinaţie cu alimentele laxative (morcovi şi orez fiert cu puţină sare, pâine prăjită).
  • Ceaiul de ceapă tratează tusea, iar infuzia de coji de nucă tratează tusea productivă. „Atenţie, infuzia cu coji de nuci nu trebuie băută înainte să ieşiţi în frig, întrucât iodul din nuci vă va face să resimţiţi acut senzaţia de frig”, explică medicul Rodica Nanu. Pentru a prepara decoctul de ceapă adăugaţi un litru de apă clocotită peste o ceapă mărunţită şi îndulciţi cu miere atunci când se răceşte. E agreat şi de copii, băut cu paiul.
  • Ceaiul de gălbenele ameliorează problemele digestive (ulcer, gastrită, vărsături şi greaţă, colici).
  • Ceaiul de cruşin este cel mai bun laxativ natural. Nu se dă copiilor şi nu trebuie să depăşiţi doza înscrisă pe pachet.
  • Ceaiul de tei este un calmant şi un somnifer natural. Altă băutură pe care medicii o recomandă ca tratament este Cola. La adulţi sau copii cu stări de vomă sau greaţă, una-două înghiţituri din cinci în cinci minute remediează problema.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel