Din cuprinsul articolului
Meiul este un grup de boabe de cereale care aparțin familiei Poaceae, cunoscută în mod obișnuit ca familia ierburilor. Este consumat pe scară largă în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Deși poate arăta ca o sămânță, profilul nutrițional al meiului este similar cu cel al sorgului și al altor cereale.
Meiul a câștigat popularitate în Occident, deoarece nu conține gluten și prezintă un conținut ridicat de proteine, fibre și antioxidanți.
Profil nutrițional
La fel ca majoritatea cerealelor, meiul sunt cereale cu amidon, ceea ce înseamnă că sunt bogate în carbohidrați. În special, ele conțin și câteva vitamine și minerale.
O cană (174 de grame) de mei fiert are:
- Calorii: 207
- Carbohidrați: 41 de grame
- Fibre: 2,2 grame
- Proteine: 6 grame
- Grăsimi: 1,7 grame
- Fosfor: 25% din doza zilnică (DZ)
- Magneziu: 19% din DZ
- Folat: 8% din DZ
- Fier: 6% din DZ
Meiul oferă mai mulți aminoacizi esențiali decât majoritatea celorlalte cereale. Acești compuși sunt blocurile de bază ale proteinelor.
În plus, meiul are cel mai mare conținut de calciu dintre toate cerealele, oferind 13% din DZ la 1 cană gătită (100 de grame)
Calciul este necesar pentru a asigura sănătatea oaselor, contracțiile vaselor de sânge și musculare și funcționarea corectă a nervilor.
Leacul zilei de la Lidia Fecioru
„Aș vrea să povestesc o rețetă foarte bună despre mei. Meiul este foarte bun și este vindecător de foarte multe boli, meiul decorticat este foarte bun pentru alimentație.
Putem face din el o mâncărică, cum am face orez cu lapte. Așa facem și mei cu apă, sare și este foarte gustos și sănătos și are calorii puține și putem mânca atunci când ținem cure de slăbire.
Putem 100 gr mei, se toarnă 400 gr de apă și se pune într-un castron la fiert și o bucățică de unt. E foarte bun pentru mușchii cardiaci. Mai este cineva la Constanța care face o băutură magică din mei și secară, este excepțională, vindecă foarte multe lucruri” a spus Lidia Fecioru.