Leacul simplu din farfurie pentru astenia de primăvară

Cuvântul „astenie” provine din limba greacă (asthenos- fără vlagă) și se referă la o senzație de slăbiciune, de lipsă de energie. Această stare apare odată cu instalarea primăverii, mai ales în situația în care trecerea de la iarnă la primăvară s-a produs într-un mod brusc. În acest mod, organismul este supus unui efort suplimentar de adaptare.

Cauzele principale care duc la apariția asteniei de primăvară sunt stresul generat de creșterea cantității de lumină după zilele scurte de iarnă, diferențele de temperatură mai mari sau mai mici, apărute brusc.

Astfel, medicii atrag atenţia că o cantitate crescută de lumină produce modificări ale secreției hormonului numit melatonină, ale cărui fluctuații produc tulburări ale dispoziției sau somnului.

Totodată, dieta dezechilibrată din timpul iernii reprezintă altă cauză. Se consumă legume și fructe în cantități insuficiente, ceea ce privează organismul de vitaminele, mineralele și fibrele necesare pentru o bună funcționare. Și carbohidrații în exces contribuie la dezechilibru.

În plus, sedentarismul excesiv din timpul iernii este un alt motiv de apariție a asteniei de primăvară, mai ales dacă este însoțit și de creșterea greutății corporale.

Leacul simplu din farfurie

Asigurarea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească legumele și fructele; este foarte important să se consume zilnic sub formă crudă sau gătite, plantele verzi, bogate în clorofilă: salată verde, spanac, urzici, lobodă, ștevie, untișor, leurdă, frunze de păpădie, dar și mărar, pătrunjel, leuștean, ceapă și usturoi verzi.

Pe lângă fitocomplexele specifice pe care le conține fiecare, toate au efecte antitoxice și depurative, aducând în organism o cantitate importantă de săruri minerale și oligoelemente.

Prin acest tip de alimentație se urmărește un aport mai bun de vitamine din complexul B, care tonifică sistemul nervos central și periferic. Ele se găsesc în fructe și cereale.

Nu trebuie să lipsească alimentele bogate în triptofan

De asemenea, se va acorda atenție alimentelor bogate în triptofan, un aminoacid esențial, precursor al serotoninei, care este neurotransmițătorul responsabil de dispoziția bazală normală, pozitivă, având efect antidepresiv. Triptofanul se găsește în pește, ouă, lactate, nuci și alte semințe oleaginoase.

Dintre fructe, cele mai bogate în triptofan sunt: ananasul, papaya, căpșunile, mango, portocalele, strugurii, grapefruitul. Și avocado este foarte util în lupta cu astenia de primăvară.

Consumul de sucuri de legume și plante verzi: suc de orz verde, suc de morcovi, țelină, pătrunjel, suc de sfeclă roșie, câte 150 mililitri zilnic.

Consumul de ceai verde zilnic, sau ciocolată caldă, cafea. Acestea conțin teobromină și  substanțe aromate care induc starea de bine și aduc un surplus de energie.

Un somn de calitate poate să facă minuni

-Altă măsură care se impune împotriva manifestărilor neplăcute ale asteniei, este asigurarea unui somn de calitate. Se impun cel puțin 7 ore de somn pe noapte, pentru ca organismul să își poată folosi optim capacitatea sa de regenerare. Se pot folosi ceaiuri care ajută procesul de adormire și asigură un somn odihnitor, neîntrerupt.

Cele mai importante plante care liniștesc și induc somnul sunt: teiul, levănțica, passiflora, conurile de hamei. Pentru efectul liniștitor, anxiolitic, sunt indicate roinița și talpa gâștei.

Cum combatem dispoziția depresivă

Combaterea dispoziției depresive se poate face cu un amestec de sunătoare și cicoare, din care se consumă zilnic sub formă de infuzie, 2 căni de 250 ml, timp de 2 luni. Se pot folosi combinații de plante cu efect adaptogen, care stimulează capacitățile de acomodare a organismului la stimuli exteriori nou apăruți, obținându-se răspunsul adecvat, de tipul „mă simt bine aici și acum”.

Cele mai importante plante adaptogene sunt: gingsengul chinezesc (Panax gingseng), gingsengul indian (withania somnifera, ashwaghanda), astragalus, schisandra chinensis, ciupercile asiatice (cordyceps), rhodiola rosea, busuiocul indian (ocimum sanctum).

Polenul  este unul dintre cele mai importante produse ale stupului. Prin componentele sale (vitamine, aminoacizi esențiali, minerale, oligoelemente, fosfolipide), asigură o bună funcționare a ficatului. Se vor consuma câte 1 lingură de polen amestecat într-o lingură de miere.

Mierea, un leac dulce, de neînlocuit

Mierea aduce, la rândul său, în organism, minerale, aminoacizi esențiali, și glucide sub forma fructozei, care, prin metabolizare, produce o energie ușor utilizabilă. Se pot face cure cu polen și miere timp de 1-2 luni.

Gemoderivatele – sunt extracte hidro-glicero-alcoolice din plante, obținute din țesuturi embrionare, care le conferă proprietăți regenerative importante și le face indicate și în astenia de primăvară. Se pot folosi, de preferat în combinație, extractele din muguri de salcie, cătină, măr pădureț, semințe de mesteacăn. Se vor administra câte 2 ml din fiecare, o dată pe zi, dimineața, timp de 2 luni.

Principalele simptome ale asteniei de primăvară

– oboseala fizică

– epuizarea mentală, tulburări de atenție și memorie

– tristețe sau dispoziție depresivă

– tulburări de somn- insomnie sau hipersomnie

– lipsa apetitului sau apetit capricios

– apatie sau iritabilitate

– slabiciune musculară

– amețeală

– dispariția apetitului sexual

– dureri de cap

– neliniște, senzația de tremor intern

În plan fizic, medicii atrag atenţia că anumite simptome pot fi declanţate tot de astenia de primăvară, cum ar fi, de pildă, scăderea tensiunii arteriale, tahicardia sau bradicardia, căderea părului, dar şi creșterea greutății corporale.

Recent Posts

Stelele sunt de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii

Stelele vor fi de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii. Trei…

47 de minute ago

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline. Pentru a avea întotdeauna o…

o oră ago

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Ce oportunități au

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Universitatea de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie…

2 ore ago

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. De unde pot fi ridicate

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. Veste bună pentru pensionarii care doresc să beneficieze…

2 ore ago

Anunț pentru cei care consumă produse lactate regulat! Ce au descoperit cercetătorii abia acum

Cei care consumă produse lactate regulat trebuie să știece au descoperit cercetătorii. Toată lumea știe…

2 ore ago

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România…

3 ore ago

Citeste si: