Din cuprinsul articolului
Ficatul gras este cunoscut și sub numele de steatoză hepatică. Se întâmplă atunci când grăsimea se acumulează în ficat. Este normal să ai cantități mici de grăsime în ficat, dar prea mult poate deveni o problemă de sănătate.
Ficatul tău este al doilea organ ca mărime din corpul tău. Ajută la procesarea nutrienților din alimente și băuturi și filtrează substanțele nocive din sânge.
Prea multă grăsime în ficat poate provoca inflamația ficatului, care poate afecta ficatul și poate crea cicatrici. În cazurile severe, această cicatrice poate duce la insuficiență hepatică.
Când se dezvoltă ficatul gras la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala ficatului gras alcoolic (AFLD).
La cineva care nu bea mult alcool, este cunoscută sub numele de boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD).
Conform unei cercetări din 2017, NAFLD afectează până la 25 până la 30% dintre oameni din Statele Unite și Europa.
Ficatul gras poate progresa prin patru etape:
Atât AFLD cât și NAFLD se prezintă în mod similar. Cu toate acestea, în multe cazuri, ficatul gras nu provoacă simptome vizibile. Dar este posibil să vă simțiți obosit sau să aveți disconfort sau durere în partea dreaptă sus a abdomenului.
Unii oameni cu boală hepatică grasă dezvoltă complicații, inclusiv cicatrici hepatice. Cicatrizarea ficatului este cunoscută sub numele de fibroză hepatică. Dacă dezvoltați fibroză hepatică severă, este cunoscută sub numele de ciroză, o afecțiune care poate pune viața în pericol, care poate provoca insuficiență hepatică.
Leziunile hepatice din cauza cirozei sunt permanente. De aceea, este atât de important să prevenim dezvoltarea acesteia în primul rând.
Încercați dieta mediteraneană. Deși nu a fost creat pentru persoanele cu boală de ficat gras, acest stil de alimentație combină tipurile de alimente care ajută la reducerea grăsimilor din ficat: grăsimi sănătoase, antioxidanți și carbohidrați complecși.
Dacă aveți boala ficatului gras, acordați o atenție aparte următoarelor alimente:
Celulele tale folosesc glucoza, un fel de zahăr, pentru energie. Hormonul insulina ajută la introducerea glucozei din alimentele digerate în celule.
Persoanele cu boală hepatică grasă au adesea o afecțiune numită rezistență la insulină. Asta înseamnă că corpul tău produce insulină, dar nu o poate folosi bine. Glucoza se acumulează în sânge, iar ficatul o transformă în grăsime.
Anumite grăsimi din dieta dumneavoastră vă pot ajuta corpul să folosească mai bine insulina. Asta înseamnă că celulele tale pot absorbi glucoză, iar ficatul tău nu are nevoie să producă și să stocheze grăsime.
Obțineți mai multe dintre acestea:
Evitați grăsimile saturate, care duc la mai multe depozite de grăsime în ficat. Aceasta include:
Celulele sunt deteriorate atunci când nutrienții nu se descompun în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la acumularea de grăsime în ficat. Dar compușii cunoscuți ca antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor de aceste daune. De unde le obții?
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…