Preparat specific bucătăriei româneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau greş de multe ori. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Borşul sau zeama rezultată din macerarea târâtelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime.
Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bila, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.
Calităţi curative şi acţiune farmaceutică – Puţin cunoscut în ţările occidentale, la români (ruşii sunt şi ei maeştri ai terapiei cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale ţării drept miraculoasă. În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie „spălate toate relele”. În credinţa populară, borul îi scapă pe copii de deochi şi le redă pofta de mâncare.
Afecţiuni pentru care se recomandă: Faima cea mai mare care şi-a câştigat-o borşul este prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.
Leac pentru ficat, fiere, rinichi şi colon – Borşul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne.
Cum se prepară borşul
Ingrediente: 500 g tărâţe de grâu, 100 g mălai, 5 l apă, 20 g drojdie, o pâine neagră, frunze de dafin şi alte condimente după gust.
Mod de preparare: se face un amestec din apă, tărâţe, mălai şi drojdie, care se lasă la dospit şi apoi se pune într-un borcan de 20 l. Se adaugă apă fierbinte până se umple vasul, pâinea şi condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la limpezit 24-26 de ore, apoi se poate consuma.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…