Din cuprinsul articolului
Lasă grijile deoparte și bucură-te de viață! Un studiu arată că stresul cronic poate crește riscul de mortalitate prin cancer.
Nu este un secret pentru nimeni că prea mult stres are un impact negativ asupra stării noastre de spirit și asupra nivelurilor de energie, dar efectele nu se opresc aici.
Potrivit unei noi cercetări publicate în jurnalul SSM-Population Health, stresul cronic afectează atât de tare corpul nostru încât poate crește riscul de mortalitate prin cancer.
Un studiu arată că stresul cronic poate crește riscul de mortalitate prin cancer
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat impactul „încărcăturii alostatice” în timp, adică efectele cumulate pe care stresul cronic le are asupra organismului. Și anume, ei căutau orice legătură între sarcina alostatică și riscul de a muri de cancer.
Pentru a face acest lucru, echipa a efectuat o analiză a datelor existente pe peste 41.000 de persoane care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Nutriție între anii 1988 și 2019. Sondajul a inclus informații despre tensiunea arterială a oamenilor, markerii inflamatori și alte valori de sănătate. care a indicat sarcina lor alostatică totală. Apoi, cercetătorii s-au uitat la National Death Index pentru a afla cine dintre cei chestionați a murit de cancer.
Chiar și după ce au luat în considerare variabile precum statutul socioeconomic, rasa și vârsta, cercetătorii au descoperit că având o sarcină alostatică mare a crescut semnificativ probabilitatea participanților de a muri de cancer. Mai exact, au fost de 2,4 ori mai multe șanse de a muri din cauza cancerului decât cei cu încărcări alostatice scăzute.
Dincolo de asta, se pare, de asemenea, că sarcina alostatică crește pe măsură ce îmbătrânim, cercetările anterioare ale acestei echipe arătând că adulții de 40 de ani și peste au avut un risc cu 100% mai mare de încărcare alostatică ridicată în comparație cu adulții sub 30 de ani
Ce este sarcina alostatică
Sarcina alostatică este „uzura pe corp” care se acumulează pe măsură ce o persoană este expusă la stresuri repetate sau cronice . Termenul a fost inventat de Bruce McEwen și Stellar în 1993. Reprezintă consecințele fiziologice ale expunerii cronice la răspunsul neuronal sau neuroendocrin fluctuant sau sporit care rezultă din stresul cronic repetat sau prelungit .
Iar, în această cercetare, atunci când luăm în considerare vârsta, cei cu o sarcină alostatică mare aveau totuși un risc crescut cu 28% de a muri din cauza cancerului.
„Asta înseamnă că, dacă ar fi să ai doi oameni de aceeași vârstă, dacă unul dintre acești oameni avea încărcătură alostatică mare, are 28% mai multe șanse să moară de cancer”, a explicat coautorul studiului, Justin Xavier Moore, într-un comunicat de presă, potrivit mindbodygreen.com.
Alți factori, cum ar fi rasa și statutul socioeconomic, au intervenit și în descoperiri, Moore observând că acest lucru se datorează factorilor de stres sistemic care afectează în mod disproporționat oamenii de culoare și populațiile mai puțin bogate.
„Dar chiar dacă elimini rasa, concluzia este că mediile în care trăim, lucrăm și ne învârtim, în care ești recompensat pentru că lucrezi mai mult și, uneori, considerat slab pentru că îți iei timp pentru tine, conduce la un stres ridicat, care, la rândul său, poate duce la dezvoltarea cancerului și la creșterea morbidității și mortalității.”