Din cuprinsul articolului
Laptopul, interzis în cafenele! E o regulă la care aderă tot mai mulți administratori de cafenele, exasperați de clienții care ocupă mesele cu orele și consumă puțin.
Aceștia interzic sau limitează accesul celor care lucrează de la distanță pe calculator.
Această schimbare vine și ca o reacție la creșterea numărului de nomazi digitali și de liber profesioniști. Angajații, în special cei cu un job mai cretiv, aleg să lucreze într-un mediu aparte, diferit de cel de la birou sau de propia casă.
Patronii de cafenele interzic accesul clienților cu laptopul
Deși subiectul a născut controverse, această tendință a fost observată în toate capitalele europene unde, la fel, au apărut interdicții. În Spania, de exemplu, barurile și cafenelele din Valencia și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care uită să plece. Aceștia nu au voie deloc să lucreze în astfel de spații.
În România, Cluj-Napoca a fost orașul care ar fi dat tonul la noi, deocamdată doar în weekend, iar oamenii s-au obșnuit cu regula de a nu sta la masă cu laptopul în față. Proprietarii refuză să mai accepte ca un client să stea câte 4-5 ore la o cafea și să nu cumpere nimic în rest.
„Este un cartonaș prin care informăm oaspeții că nu se pot utiliza laptopurile în zilele de weekend și de ce. Deja oamenii sunt obișnuiți cu regula noastră, dar și colegii noștri se apropie și le explică foarte frumos ce-ar putea să facă în timpul acesta de calitate pe care îl petrec la noi. Prea puține situații avem în care oamenii refuză”, a declarat Rebeca Rednic, manager cafenea, pentru ProTV.
Este o tendință observată și în București, unde există deja cafenele care nu permit deloc utilizarea laptopurilor în incintă.
„Sunt cafenele care au adoptat acest lucru încă de când s-au deschis. O cafenea mică trebuie să rotească mesele în așa fel încât să aibă un anumit nivel al încasărilor pentru a-și plăti chiriile, materiile prime, angajații.
Dar există și alte cafenele mai mari care au adoptat acest lucru și poate fi și din alt motiv. Când mergi la cafenea mergi să socializezi, să te relaxezi, până la urmă, nu să lucrezi”, a explicat Radu Tănase, director executiv HORECA.