Daniela Șerb
Unul dintre cele mai complexe și mai bune produse ale stupului, lăptișorul de matcă este un tonic cu proprietăți extraordinare. „Pentru a înțelege cum funcționează lăptișorul de matcă trebuie, mai întâi, să știm câtreva lucruri despre albine”, explică dr Alice Popescu, apifitoterapeut la Institutul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă.
Astfel, oul din care iese o albină lucrătoare este hrănit cu lăptișor de matcă doar trei zile și apoi cu miere, în timp ce acela din care rezultă o matcă este nutrit exclusiv cu lăptișor de matcă. În aceste ultime condiții albina va fi una fertilă, adică o matcă. „Lăptișorul de matcă este foarte bogat în nutrienți, vitamine și substanțe asemănătoare hormonilor feminini”, detaliază dr. Popescu.
Atenție la cei mici!
Din aceste considerente, curele cu lăptișor de matcă sunt restricționate când vine vorba de copii cărora, administrat în doze mari, le poate stimula pubertatea. „La băieți, există riscul să apară caracteristici feminine din cauza hormonilor conținuți în lăptișor. Nu trebuie înțeles greșit însă: dacă este vorba despre o situație de urgență administrarea este chiar indicată pentru că acțiunea imunostimulatoare a lăptișorului de matcă este incontestabilă. Astfel, un copil care a suferit un accident și a stat mult timp în spital, poate urma o cură pentru a se putea reface mai repede. Același lucru și dacă este vorba despre un copil cu tuberculoză sau peritonită și se află în convalescență. Și la ei se poate administra fără grijă”, comenteată specialistul.
De asemenea, dacă este vorba despre un elev care a învățat sistematic pentru examene și a slăbit multe kilograme, o cură cu lăptișor de matcă îl poate repune pe picioare. „Altfel, influențează pubertatea”.
Soluție în menstruațiile neregulate
Cura cu lăptișor de matcă este indicată în afecțiunile ginecologice, acolo unde există menstruații neregulate. De asemenea, în geriatrie efectele sunt spectaculoase. „Pentru vârsta a treia interdicțiile sunt foarte puține, astfel că tratamentul cu lăptișor de matcă le dă vârstnicilor energie și vigoare. Totodată, ajută la compensarea neplăcerilor provocate de bolile cronice”.
Lăptișorul de matcă este indicat și în afecțiunile neurologice, Parkinson, Alzheimer, polinefrite de diverse cauze, în bolile de inimă și tuberculoză. „Lăptișorul nu are efecte adverse apreciabile, însă luat înainte de culcare există riscul să nu mai putem dormi. O supradoză poate provoca crize hipertensivilor pentru că este un tonic foarte eficient”.
Cum se administrează
Curele cu lăptișor de matcă durează două-trei săptămâni, însă nu trebuie urmate mai mult de două luni consecutive. „Apoi este indicată o pauză de două luni, după care se poate relua. Persoanele slăbite pot lua între 0,5 grame și 3 grame pe zi dacă este vorba despre produsul proaspăt sau două fiole pe zi dacă este liofilizat”.
Prin liofilizare, adică prin uscare în vid la temperaturi scăzute, lăptișorul de matcă își păstrează toate proprietățile inițiale. Dacă produsul este proaspăt se păstrează neapărat în frigider. Pe piață mai sunt comprimate, unguente și spray-uri, însă acestea au o eficiență mai mică.
Truc pentru mofturoși: combinați cu miere
Felul în care administrăm lăptișorul este și el important. Astfel, gustul neplăcut al produsului proaspăt poate fi mascat dacă este amestecat cu miere. „În această situație trebuie luat pe loc. Nu trebuie diluat în apă sau suc pentru că substanțele pe care le conține se inactivează. Dacă însă este vorba despre pastile acestea pot fi înghițite cu apă”, explică medicul. Cel mai bine este să-l luăm cu jumătate de oră înainte de micul dejun.
Medicul insistă ca administrarea să se facă la indicația specialistului apifitoterapeut și nu după ureche: „Trebuie făcut mai întâi un test pentru depistarea alergiei. Din păcate, la noi nu există acest obicei al consultării medicului”, conchide specialistul.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…