Din cuprinsul articolului
”Laptele uman” în laborator o idee a cercetătoarei Leila Strickland, de la International Milk Genomics Consortiun. Laptele matern este hrana perfectă pentru bebeluși, dar nu toate mamicile pot alăpta din varii motive. Ideea ”laptelui matern” cultivat în laborator i-a venit co-fondatorului și directorului științific IMGC, Leila Strickland după ce a auzit despre primul burger din lume cultivat în laborator.
Biologul Strickland s-a întrebat aunci dacă o tehnologie similară ar putea fi folosită pentru a cultiva celule producătoare de lapte uman, relatează CNN Business.
Strickland s-a confruntat o problemă legată de capacitatea de a produce lapte matern după ce a născut primul copil și a devenit tot mai conștientă că multe femei se confruntă cu asta.
La nivel global, doar unul din trei bebeluși primește lapte matern în primele șase luni, așa cum recomandă experții, susține Organizația Mondială a Sănătății. În schimb, mulți părinți se bazează pe laptele praf pentru hrana bebelușilor. Industria laptelui praf s-a ridicat la 52 de miliarde de dolari în 2021, potrivit Euromonitor International.
Laptele praf nu poate reproduce complexitatea laptelui uman
Bazat adesea pe laptele de vacă, laptele praf e „capabil să satisfacă multe cerințe nutriționale”, spune Strickland, dar nu poate reproduce „complexitatea laptelui uman”. În schimb, spune ea, produsul BIOMILQ se potrivește mai bine cu profilul nutrițional al laptelui matern decât cel praf, cu proporții mult mai apropiate de proteine, carbohidrați și grăsimi.
Laptele matern hrănește, protejează și direcționează
Laptele matern este incredibil de complex și perfect conceput pentru a hrăni, proteja și direcționa. Cu toții știm că laptele crud matern este conceput ca primul aliment al vieții pentru ca bebelușii să prospere și să crească, însă pe măsură ce cercetătorii continuă să studieze laptele crud, ei descoperă multe alte beneficii.
De exemplu, laptele matern servește ca un sistem de livrare pentru proteinele imunobiologice. Peptidele (care sunt lanțuri de proteine aminoacide) protejează bebelușul, împiedicând agenții patogeni să provoace boli. Aceste proteine funcționale îndeplinesc multe roluri, inclusiv protecția bebelușului.
Alte proteine specializate din laptele matern includ mARN natural, care furnizează informațiile genetice pentru a direcționa procesele metabolice celulare ale bebelușului. Laptele matern conține, de asemenea, celule stem pentru repararea celulelor sau țesuturilor deteriorate.
Lapte crud conține, de asemenea, tot ce este necesar pentru digestia sa. Laptele matern conține proteaze, peptidaze (pentru digestia proteinelor), lipaze (pentru digestia grăsimilor) și bacterii care produc lactază. (for digesting lactose).
În plus, atunci când oamenii beau lapte, în timp, există schimbări în compoziția bacteriilor intestinale care fac digestia laptelui mai ușoară. Bacteriile care produc lactază găsite în intestin devin probiotice și, pe măsură ce se hrănesc cu lactoză, aceasta devine prebioticul lor selectat. (food that bacteria chose to digest or eat). În timp, populațiile acestor bacterii probiotice iubitoare de lactoză cresc atunci când sunt hrănite cu lactoză din produsele lactate.
Diversele proteine din lapte, imunoglobulinele, enzimele, grăsimile și zaharurile sunt „calitativ similare” între laptele uman și laptele de vacă. Cu toate acestea, ele sunt „cantitativ diferite” și apar la niveluri și cantități diferite în laptele de vacă față de laptele uman. Același lucru ar fi valabil și pentru alte tipuri de lapte de bovine. Similaritățile sunt motivul pentru care oamenii pot bea lapte crud de la vaci, capre și alte animale.
Cum este realizat ”laptele matern” cultivat în laborator
Echipa BIOMILQ își creează produsul din celule prelevate din țesutul mamar și din laptele uman, donate de femei din comunități locale, care primesc în schimb un card cadou Target. BIOMILQ crește celulele în recipiente speciale, hrănindu-le cu nutrienți și apoi le incubează într-un bioreactor care imită mediul într-un sân. Aici, celulele absorb mai mulți nutrienți și secretă componente ale laptelui.
”Laptele uman” în laborator. Mai devreme de 3-5 ani, nu va putea ieși pe piață
BIOMILQ mai are de așteptat între trei până la cinci ani înainte de ieși cu acest produs pe piață, spune Strickland. În primul rând, startup-ul trebuie să crească celule mamare la o scară mult mai mare și la un cost mai mic. De asemenea, BIOMILQ trebuie să convingă autoritățile de reglementare că produsul este sigur pentru bebeluși, misiune extrem de dificilă pentru o nouă categorie de alimente, cum ar fi produsele din lapte uman realizat în laborator.
„Nu există un cadru real de reglementare”, spune Strickland.
Multe cercetări privind obținerea laptelui crud în laborator se concentrează pe găsirea unor metode de extragere a elementelor benefice din laptele crud. Cu toate acestea, aceste elemente sunt concepute să funcționeze împreună cu întregul complement de mulți nutrienți macro- și micro-, enzime, probiotice etc. din laptele crud integral.
Produsele noi fabricate cu bio-active extrase din lapte crud vor fi probabil întâmpinate cu suspiciune, și pe bună dreptate. Beneficiile pentru sănătate ale laptelui integral și crud sunt rezultatul unei interacțiuni complexe de bioactivi. În afara matricei alimentelor integrale, acele bio-active sunt incomplete și nu sunt la fel de eficiente ca în starea lor naturală.
Chiar dacă BIOMILQ va reuși această performanță, laptele uman creat într-un bioreactor nu va avea aceleași beneficii pentru sănătate ca laptele matern, potrivit lui Natalie Shenker, medic la Imperial College din Londra.
Acizii grași, care ajută la dezvoltarea și creșterea creierului, și hormoni precum cortizolul, care ajută la dezvoltarea ciclului de somn al bebelușului, provin din sângele mamei, spune Shenker.
Consultantul în lactație, Courtney Miller, care sprijină mamele care alăptează, este de acord că laptele cultivat cu celule nu este un „înlocuitor al laptelui matern”. Dar spune că ar putea oferi părinților „o altă alegere”, în special atunci când este vorba de adopție sau de o mamă surogat. „Laptele praf, în acest moment, este singura lor opțiune, cu excepția cazului în care sunt capabili să facă o donație de lapte matern”, spune Miller.
Mai multe echipe de cercetare încearcă să creeze ”lapte matern” pentru bebeluși
BIOMILQ nu este singura companie care speră să creeze un nou tip de lapte pentru bebeluși. Turtle Tree, cu sediul în Singapore și SUA, cultivă celule stem pentru a crea componente ale laptelui de la diferite mamifere, inclusiv de la oameni, în timp ce compania Helaina din New York folosește fermentația microbiană pentru a crește proteinele găsite în laptele uman.
BIOMILQ susține că produsul său ar putea ajuta ca hrănirea bebelușilor să fie mai sustenabilă din punct de vedere ecologic. Potrivit unei estimări, producerea unui kilogram de lapte praf ambalat generează între șapte și unsprezece kg de dioxid de carbon. „BIOMILQ” încă face studii privind propria amprentă de carbon.
Promisiunea unei alternative mai ecologice la laptele praf a atras investiții din partea „Breakthrough Energy Ventures” a lui Bill Gates. Alături de alți investitori, fondul axat pe climă a ajutat „BIOMILQ” să strângă 21 de milioane de dolari în octombrie 2021.