Sari la conținut

Laptele poate influența bunăstarea emoțională. Cum influențează acesta depresia

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ce este bandajul cu cazeina

Laptele poate influența bunăstarea emoțională. Conținutul de calciu, potasiu, proteine ​​și fosfor din lapte și alte produse lactate poate fi un scut împotriva multor probleme de sănătate, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică.

Laptele ajută la diferite afecțiuni, începând cu probleme dentare și până la diabet, probleme cardiace, cancer, obezitate și hipertensiune arterială.

cana de lapte
Sursa: Unsplash

Nu în ultimul rând, produsele lactate au un rol important atunci când vine vorba de energie, oferind până la 12% din necesarul zilnic de energie.

Laptele poate influența bunăstarea emoțională, stimulând starea de spirit

Pe lângă numeroasele beneficii cunoscute deja, lactatele – mai precis, laptele – pot influențabunăstarea emoțională, stimulând starea de spirit. Explicația? Lactatele conțin triptofan, un aminoacid esențial care susține producția de serotonină și echilibrul bacteriilor intestinale din organism, ambele fiind legate de sănătatea psihologică, arată Healthdigest.

În plus, oamenii de știință au observat aceste efecte de stimulare a stării de spirit la nivelul tuturor grupelor de vârstă, demonstrând că laptele poate fi o alegere sănătoasă, indiferent de vârstă.

 

Creșteri ale scorurilor pozitive ale dispoziției elevilor

Într-un studiu din 2022, publicat în revista științifică Nutrients, cercetătorii au folosit date digitale de la peste 1.200 de studenți din trei universități din SUA pentru a examina o potențială relație între aportul de lactate și calciu și sănătatea mintală a studenților.

Măsurile de sănătate mintală au inclus nivelurile de anxietate și ruminație, precum și stări pozitive și negative ale dispoziției, printre alți factori. Au fost puse întrebări cu privire la dieta participanților, cum ar fi cât de des au consumat lapte elevii în ultima lună.

Rezultatele au arătat că atât consumul de lactate, cât și consumul de calciu a fost legat de creșteri ale scorurilor pozitive ale dispoziției elevilor.

De fapt, scorurile pozitive ale dispoziției au crescut cu 3% per cană de lactate. În plus, un aport mai mare de lactate a fost asociat cu scoruri mai mici de stres perceput în rândul studenților. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio legătură între consumul de lactate și nivelurile de anxietate, rezistență, ruminație sau scoruri negative ale dispoziției.

 

Efectele laptelui bogat în grăsimi asupra sănătății mintale

În studiul din 2023 menționat anterior, cercetătorii au analizat și consumul de lactate în relație cu simptomele psihologice.

De această dată, cercetarea a implicat 5.904 studenți din China. Pentru a evalua consumul de lactate, studenților li s-au înmânat chestionare în care erau întrebați cât de des au consumat lactate în ultimele șapte zile. Acestea au inclus surse alimentare, precum și produse din lapte lichid și praf.

Descoperirile  au arătat că, în general, consumul unor cantități mai mici de lactate a fost asociat cu creșterea simptomelor psihologice, cum ar fi stresul, depresia și anxietatea. În schimb, cei care au consumat lactate de șase sau mai multe ori pe săptămână au avut cele mai scăzute rate ale simptomelor de acest gen.

 

Nu toate tipurile de lapte pot fi la fel de eficiente pentru bunăstarea emoțională

Cu toate acestea, nu toate tipurile de lapte pot fi la fel de eficiente. În studiul publicat anul trecut în Nutrients, cercetătorii au observat aceste beneficii pentru sănătatea mintală numai în legătură cu produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau că produsele lactate bogate în grăsimi agravează anxietatea.

Asta se poate datora faptului că lactatele pot distruge echilibrul microbiomului, în special pentru cei cu intoleranță la lactoză. Deoarece laptele bogat în grăsimi nu este fel de bun când vine vorba de starea de spirit, unii experți sugerează să optați pentru lapte organic fără grăsimi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel