Din cuprinsul articolului
Laptele este unul dintre alimentele de bază, esențial atât pentru creșterea armonioasă a copiilor, cât și pentru menținerea sistemului osos la maturitate. Cât de mult contează, totuși, tipul de lapte ales?
Nu de multe puține ori, atunci când spunem lapte ne gândim exact la laptele de vacă. Deși este, într-adevăr, cel mai utilizat lapte, există și alte tipuri de lapte hrănitor, precum cel de bivoliță sau de capră.
Cu atât mai mult, în ultimii ani, au apărut o multitudine de lapte și pentru persoanele cu o alimentație bazată pe plante, produs din alimente de origine vegetală.
Deși este greu să stabilim ce tip de lapte este mai sănătos, deoarece toate tipurile de lapte au beneficii însemnate pentru sănătate, este important să știm câte ceva despre fiecare tip.
Laptele de capră, spre exemplu, pare a fi mult mai sănătos decât laptele de vacă din punct de vedere al asimilării.
Fiind foarte apropiat de structura laptelui matern, laptele de capră este absorbit mult mai ușor de organismul uman, spre deosebire de laptele de vacă.
Atenție! Laptele de vacă poate fi asimilat mai greu la maturitate deoarece adultul nu mai produce anumite enzime necesare pentru digerarea ușoară a laptelui. Copiii, însă, prezintă un nivel ridicat al acestor enzime, motiv pentru care este recomandat la vârste fragede.
De asemenea, laptele de capră este sărac în grăsimi, dar conține până la 35% acizi graşi, ceea ce-l face deosebit de sănătos, inclusiv pentru inimă, scrie formula-as.ro.
Este mai bogat, atât în calciu (diferența este de circa 13%), cât și în alte vitamine esențiale, în comparație cu de laptele de vacă, fiind foarte un pentru lupta împotriva osteoporozei, mai ale în cazul vârstnicilor.
El duce la o mineralizare mult mai rapidă şi la o refacere solidă a oaselor, motiv pentru care le este recomandat călduros celor care au suferit o fractură și doresc o refacere cât mai grabnică.
Laptele de capră este recomandat persoanelor care fac un efort fizic și intelectual intens, datorită conținutului ridicat de vitamina B2, fiind recomandat mai ales în cazul copiilor cu întârzieri de creştere şi de dezvoltare a sistemului nervos şi a abilităţilor cognitive.
Are un efect important și asupra sistemului imunirat, vindecând organismul slăbit de infecţie, fiind adesea folosit în tratarea bronşitelor, tusei, pneumoniei și a tuberculozei pulmonare (laptele de capre roșii), notează sursa citată.
Acest tip de lapte poate preveni, de asemenea, cancerul mamar și are luptă în mod natural cu inflamația.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…