Categories: Stil de viaţă

Lacul din România, unic în lume, cu puteri vindecătoare miraculoase.O singură baie, te scapă instant de dureri. I se mai spune și „Marea Moartă a Europei”

Transilvania este plină de stațiuni spa și izvoare minerale uimitoare. Dacă sunteți în căutarea unei escapade pentru a vă reîncărca, vindeca sau pur și simplu relaxa, spa-urile, mofetele și băile minerale din Transilvania sunt o alegere fantastică. Nu doar localnicii se bucură de aceste locuri; turiștii le adoră și ei! Aceștia vin pentru beneficiile curative ale băilor terapeutice, pentru ospitalitatea caldă a locuitorilor, pentru delicioasele mâncăruri de casă din Transilvania și pentru peisajele uimitoare care îi fac să revină.

Lacul Ursu din Sovata este una dintre bijuteriile județului Mureș și este iubit și de localnici. Este o vizită obligatorie în timpul unei vacanțe în Transilvania și se remarcă ca una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă.

 

Cazare în Mamaia Nord – Apartament Niko în Infinity Beach Resort

Cel mai mare lac helioterm din lume

Lacul Ursu are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, adâncimea de 18 metri și o salinitate medie de 250 de grame/litru.

Fenomentul de heliometrie înseamnă că, la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și în plus, împiedică iradierea căldurii în atmosferă. Aceste fenomen a fost descoperit în jurul anului 1900. Acest lucru i-a adus primul record mondial.

„Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, şi nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei şi chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puţine lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie,

Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunţat efect (…) Lacul Ursu este cel mai important din staţiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafaţă, cât şi ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunţat fenomen de heliotermie.

Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din ţară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor şi dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Naţional de Balneologie, cu sediul în Bucureşti”, a declarat directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.

Sursă foto: Cazare Sovata

Singurul lac natural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării

E singurul lac natural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Acest lucru i-a adus al doilea record mondial.

Lacul Ursu s-a format în urma prăbușirii unei exploatări de sare, la data de 27 mai 1875.

„La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe”, spune Jozsa Andras, citat de Agerpres.

Lacul s-a format la 27 mai 1875, la ora 11 fix.

După formarea Lacului Ursu în Sovata în 1875, s-a răspândit vestea că apa acestuia are proprietăți vindecătoare pentru afecțiunile reumatismale, ceea ce a dus la înființarea primei baze de tratament în zonă, după mai mult de cincizeci de ani.

Din anul 1928, pe malul Lacului Ursu a fost construită baza de tratament, fiind primul complex balnear din această regiune.

Ulterior, în 1933, a fost construită baza de tratament de la Lacul Negru, iar în 1973 a fost finalizată baza de tratament de la Hotelul Sovata.

Indicații și contraindicații ale apei sărate de la Lacul Ursu

Băile de la Lacul Ursu reprezintă un adevărat remediu pentru persoanele care suferă de afecțiuni reumatice, probleme ale pielii sau afecțiuni ale căilor respiratorii.

Apa sarată este folosită și sub formă de aerosoli pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronșic, bronșită cronică sau fibroză pulmonară.

Nămolul și apa sărată de aici au efecte benefice asupra organismului, datorită conținutului bogat în hormoni și nutrienți. De-a lungul timpului, numeroase femei au observat îmbunătățiri în fertilitatea lor după o vizită la Lacul Ursu, mulțumită proprietăților terapeutice ale acestora.

Contraindicații:

– Hipertensiune arterială avansată;
– Insuficiențe cardiace, hepatice, renale;
– Tulburări de echilibru hidroefectrolific;
– Neoplazii;
– Boli infectocontagioase.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: